Nieuws

27 juni 2019

Bijeenkomst ‘beyond auditing’ brengt merken tot systeemverandering

Begin deze maand had het Secretariaat van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) de gelegenheid om tijdens een seminar georganiseerd door het Duitse TextilBündnis te presenteren over 'beyond auditing'.

17 juni 2019

Onafhankelijke commissie textielconvenant doet eerste uitspraken over bedrijven

De onafhankelijke klachten- en geschillencommissie van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft voor het eerst uitspraken gedaan in twee geschillen.

23 mei 2019

Partijen wonen workshop bij over duurzame materialen

Op 9 mei organiseerde het Convenant Duurzame Kleding en Textiel samen met Solidaridad en Modint een workshop over duurzame materialen voor bedrijven en andere partijen die aangesloten zijn bij het Convenant.

06 mei 2019

Kledingmerken tekenen brief aan regering Cambodja na zorgwekkende ontwikkelingen

Meerdere kledingmerken die deelnemen aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben een brief ondertekend aan de regering van Cambodja om hun zorgen te uiten over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de kleding- en textielsector.

15 april 2019

Negen van tien textielbedrijven goed op weg met duurzame afspraken

Uit een beoordeling blijkt dat 86% van de deelnemende merken aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel goed op weg is om te voldoen aan de afspraken in het convenant. Dat staat in de jaarrapportage die het convenant vandaag publiceert.

11 april 2019

Bedrijven wonen workshop bij over water, energie en chemicaliën

Op woensdag 27 maart woonden de ondertekenaars van het CKT een workshop bij over de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s die te maken hebben met water, energie en chemicaliën in de kleding- en textielketen.

11 april 2019

Kledingbedrijven spreken steun uit voor Bangladesh Akkoord

Een aantal kledingbedrijven die aangesloten zijn bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, spreekt zich actief uit voor behoud van het Bangladesh Akkoord.

02 april 2019

Rapport Azië verdiept inzicht in risico’s

Vandaag publiceerde het Leiden Asia Centre (LAC) een onderzoeksrapport ‘Tightening Belts: Two Regional Case Studies on Corporate Social Responsibility in Asia’.

14 maart 2019

Emma Safety Footwear heeft Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend

Emma is het eerste schoenenbedrijf dat het convenant heeft ondertekend. Het Nederlandse schoenenbedrijf produceert veiligheidsschoenen voor diverse industrieën.

14 maart 2019

Bedrijven leren over risico’s rond arbeidsomstandigheden en verantwoorde inkoop in Turkije

Vandaag organiseerde het Convenant Duurzame Kleding en Textiel in samenwerking met de Fair Wear Foundation het seminar ‘Sourcing responsibly in Turkey. How to due diligence?’

01 maart 2019

Dibella tekent het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Textielbedrijf Dibella tekent via ‘geassocieerd lidmaatschap’ het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Het bedrijf is al deelnemer van het Duitse Textilbündnis en ontwikkelt linnen voor textielbedrijven.

18 februari 2019

Internationale Vrouwendag: Workshop over gender

Op 8 maart organiseren partijen van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel een workshop over gender in de kledingindustrie. De workshop viert aansluitend Internationale Vrouwendag.

14 februari 2019

Workshop over prioriteren van risico’s op OESO conferentie

Hoe kunnen bedrijven hun risico’s beter prioriteren? Op 14 februari 2019 organiseert het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hierover een werksessie.

05 februari 2019

Bedrijven helpen bedrijven tijdens trainingen leefbaar loon

Op 5 februari start een reeks trainingen voor bedrijven op het gebied van leefbaar loon. De trainingen zijn erop gericht bedrijven te ondersteunen in hun dialoog met leveranciers en het verbeteren van hun eigen inkooppraktijken in het kader van hun ‘due diligence’.

04 februari 2019

Seminar over verantwoord inkopen in Turkije

Veel bedrijven in Nederland besteden hun productie uit aan Turkije. Hoe kunnen bedrijven daar verantwoord inkopen en risico’s vermijden? Kom naar het seminar dat het Convenant Duurzame Kleding en Textiel samen met Fair Wear Foundation op 14 maart organiseert.

10 januari 2019

Kuyichi tekent Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Het Nederlandse kledingmerk is in 2001 opgericht en is bekend van hun denim. Kuyichi is het 92ste kledinglabel die het convenant heeft getekend.

18 december 2018

Due Diligence Tool ontwikkeld om risico’s in keten in kaart te brengen

Brancheorganisatie Modint heeft samen met partijen en steunbetuigers van het Convenant Duurzame Kleding en Texiel een Due Diligence Tool ontwikkeld.

18 december 2018

Workshop Animal Welfare

Op 26 november organiseerde Vier Voeters en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een workshop dierenwelzijn voor de partijen van het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

17 december 2018

Deelnemers gezamenlijk project tegen kinderarbeid bezoeken India en Bangladesh

Deelnemende bedrijven en NGO’s aan het gezamenlijke project ‘Remedies towards a Better Workplace’ brachten een bezoek aan de Zuid-Indiase regio Tamil Nadu en aan het Dhaka district in centraal Bangladesh.

29 november 2018

Buying Practices Workshop

Op 23 november werd tijdens de workshop 'Due diligence in uw inkooppraktijken' besproken hoe prijsnotering, betalingsvoorwaarden en prognoses op een duurzame manier kunnen worden gerealiseerd.

26 november 2018

Convenant stuurt gezamenlijke brief naar Bengaalse overheid

Het Convenant voor Duurzame kleding en Textiel heeft een brief gestuurd naar de premier van Bangladesh over het verbeteren en verzekeren van veilige werkomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie.

16 november 2018

Seminar over Sustainable Sourcing

Op 13 november vond het ‘Sustainable Sourcing Seminar’ plaats bij Modint. Tijdens het seminar pitchten diverse NGO's, vakbonden en sociale initiatieven wat over hun expertise en wat zij voor kledingbedrijven kunnen betekenen, zowel in de textiellanden als in Nederland.

15 november 2018

Collectief project leefbaar loon van start

Het thema leefbaar loon neemt in het Convenant voor duurzame kleding en textiel een aparte plek in. De Partijen die samen het Convenant opstelden, zien leefbaar loon èn sociale dialoog als essentiële thema’s.

08 november 2018

Nieuwe ondertekenaar Convenant Duurzame Kleding en Textiel: Ducky Dons

Ducky Dons Nederland B.V. heeft op 1 november 2018 het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Het Nederlandse bedrijf richt zich met hun eigen productielijn op slaapcomfort en verkoopt dekbedden en kussens. .

08 november 2018

Fabienne Chapot tekent Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft er een nieuwe ondertekenaar bij: Fabienne Chapot (Fab B.V.). Fabienne Chapot is een Nederlands damesmerk bekend van hun kleurrijke collectie met all over prints.

07 november 2018

Bedrijven, NGO’s, vakbonden en overheid in gesprek over impact

Op 6 november vond de bijeenkomst ‘AGT’s Next Steps, Towards increased impact in supply chains’ plaats. De bijeenkomst stond in het teken van uitwisseling. Meer dan 100 deelnemers vanuit bedrijven, NGO’s, vakbeweging, brancheorganisaties en overheid – allen aangesloten bij het Convenant duurzame Kleding en Textiel - wisselden kennis en ervaringen uit.

01 november 2018

Minister Kaag bezoekt Zeeman over convenant

Op maandag 29 oktober bracht minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bezoek aan het hoofdkantoor van Zeeman om te zien hoe zij werken aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

30 oktober 2018

Tweede Kamerlid Mahir Alkaya (SP) bezoekt Bijenkorf

Op vrijdag 26 oktober bracht Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid voor de SP, een bezoek aan De Bijenkorf in het kader van het convenant Duurzame Kleding en Textiel.

19 oktober 2018

Zorgelijke situatie Bangladesh Akkoord heeft aandacht convenant

Onlangs oordeelde het Bangladeshi hooggerechtshof dat het kantoor van het Bangladesh Akkoord na 30 november zijn aanwezigheid in Bangladesh moet beëindigen.

19 oktober 2018

Bijeenkomst over fair fashion

Een groeiende beweging van bewuste modelabels, consumenten en designers zet eerlijke mode in de spotlight en creëert nieuwe initiatieven die laten zien hoe het beter kan.

18 oktober 2018

Marlies Dekkers ondertekent convenant duurzame Kleding en Textiel

Met de ondertekening van het convenant zal het bedrijf zich inzetten voor een duurzame productieketen.

08 oktober 2018

Micro Verkoop B.V. tekent het convenant

Micro Verkoop B.V. ondertekent het convenant Duurzame Kleding en Textiel. Het bedrijf produceert heren kledingcollecties voor grote retailers en warenhuizen in Europa.

05 oktober 2018

Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW)

Van 5 tot en met 14 oktober vindt de vijfde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Dit jaar staat in het teken van circulaire mode en recycling.

21 september 2018

Conferentie SDG's en initiatieven voor duurzame wereldwijde waardeketens

Op 30 oktober 2018 organiseren het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), het ministerie van Buitenlandse Zaken en de SER de conferentie ‘Sustainable Development Goals (SDG's) en initiatieven voor duurzame internationale waardeketens’ in Brussel.

17 september 2018

Vakbeweging waarschuwt voor groeiende ongelijkheid

De meerderheid van de wereldbevolking wacht nog op baanzekerheid, een hoger loon en toegang tot sociale zekerheid. Dit lieten vakbonden weten op een G20-vergadering in Argentinië begin september.

17 september 2018

Tweede Kamerlid bezoekt Schijvens

Jessica van Eijs is Tweede Kamerlid voor D66. Onlangs bezocht ze textielproducent Schijvens om zich te laten informeren over circulaire productie.

12 september 2018

Politici ruilen hoedjes voor duurzamere kledingsector

Solidaridad, partij bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, organiseerde op 11 september een hoedjesruil voor politici in aanloop naar Prinsjesdag. Het evenement maakt onderdeel uit van de campagne Modebewust en werd georganiseerd om aandacht te vragen voor een meer duurzame kledingsector.

21 augustus 2018

Vakbonden ontwikkelen handvat over vakbondsvrijheid

De vakbonden hebben een tool ontwikkeld met vragen die inkopers van kledingmerken kunnen stellen aan leveranciers. Zo kunnen ze het gesprek starten over vrijheid van vereniging en arbeidsomstandigheden in de fabriek.

07 augustus 2018

The Cookie Company tekent convenant

The Cookie Company heeft het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. The Cookie Company is een internationaal bedrijf dat kleding en accessoires ontwerpt en maakt voor grote retailers, zoals Kruidvat, Action en Intertoys.

30 juli 2018

Bedrijf Alsico NV is eerste geassocieerd lid met Duitse Textilbündnis

Textielbedrijf Alsico NV is het eerste deelnemende bedrijf aan het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel dat via ‘geassocieerd lidmaatschap’ ook de Duitse Textilbündnis heeft ondertekend.

23 juli 2018

Vanaf komend jaar zijn bedrijven zelf transparant over risico’s en acties

Vanaf komend jaar maken bedrijven die deelnemen aan het convenant Duurzame Kleding en Textiel op individueel niveau openbaar wat de grootste risico’s zijn in fabrieken waar zij produceren en hun beleid hoe hier mee om te gaan.

20 juli 2018

Convenant stuurt brief aan overheid Bangladesh over minimumloon

Partijen in het convenant hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan de premier van Bangladesh om een verhoging van het minimumloon voor kledingarbeiders aan te moedigen.

12 juli 2018

Beleggers steunen investeringen in duurzame kledingsector

Een groot aantal investeerders ondertekenen een statement waarmee zij het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel, de Duitse Textilbündniss en de Sustainable Apparel Coalition steunen.

04 juli 2018

Textielsector geeft meer inzicht in productieketen

Op de nieuwe productielocatielijst is te zien in welke 4268 productielocaties de aangesloten bedrijven het afgelopen jaar produceerden.

Betrokken bij het convenant zijn

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.