Nieuws

Duurzame Kleding en Textiel | 23 mei 2019

Partijen wonen workshop bij over duurzame materialen

Op 9 mei organiseerde het Convenant Duurzame Kleding en Textiel samen met Solidaridad en Modint een workshop over duurzame materialen voor bedrijven en andere partijen die aangesloten zijn bij het Convenant.

Metaalketens | 23 mei 2019

Metaalsector zet zich in voor verantwoorde metaalketens

De metaalsector bundelt de krachten voor een impuls aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Bedrijven, brancheverenigingen, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenen daarvoor op 23 mei het convenant ‘Samen naar verantwoorde metaalketens’.

Initiatief TruStone | 23 mei 2019

Indiase partners Initiatief Trustone bezoeken Nederland

Op 23 mei spraken deelnemers aan het Initiatief TruStone en de pilotprojecten over maatschappelijk verantwoord inkopen van natuursteen met Indiase partners van de NGOs Arisa en Coalitie Stop Kinderarbeid.

15 mei 2019

Initiatiefwetsvoorstel zorgplicht kinderarbeid aangenomen

Dinsdag 14 mei is in de Eerste Kamer een initiatiefvoorstel zorgplicht kinderarbeid aangenomen. Het wetsvoorstel vraagt bedrijven te verklaren dat zij het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen.

Verzekeringssector | 14 mei 2019

Verzekeringsconvenant behandelt eerste praktijkcasus

Partijen in het verzekeringsconvenant hebben samen een eerste casus voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) in de verzekeringssector uitgewerkt.

Initiatief TruStone | 13 mei 2019

IMVO Initiatief TruStone van start: Nederland en Vlaanderen slaan handen ineen voor eerlijk natuursteen

De Nederlandse en Vlaamse natuursteensector hebben samen met de Nederlandse en Vlaamse Overheid, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt voor een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen.

Verantwoord goud | 06 mei 2019

IUCN NL stapt uit Convenant Verantwoord Goud

Op 1 mei is IUCN NL gestopt met haar formele deelname aan het Convenant Verantwoord Goud.

Duurzame Kleding en Textiel | 06 mei 2019

Kledingmerken tekenen brief aan regering Cambodja na zorgwekkende ontwikkelingen

Meerdere kledingmerken die deelnemen aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben een brief ondertekend aan de regering van Cambodja om hun zorgen te uiten over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de kleding- en textielsector.

Verzekeringssector | 23 april 2019

Monitoring verzekeringsconvenant van start

Bij alle partijen en verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland, wordt jaarlijks gemeten in hoeverre de afspraken in het convenant zijn uitgevoerd.

Bancaire sector | 23 april 2019

Bankenconvenant bezoekt palmolieplantages Indonesië

Partijen uit het Nederlandse Convenant Bancaire Sector bezochten palmolieplantages in Indonesië als onderdeel van hun inspanningen de waardeketen van palmolie in kaart te brengen.

Duurzame Kleding en Textiel | 15 april 2019

Negen van tien textielbedrijven goed op weg met duurzame afspraken

Uit een beoordeling blijkt dat 86% van de deelnemende merken aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel goed op weg is om te voldoen aan de afspraken in het convenant. Dat staat in de jaarrapportage die het convenant vandaag publiceert.

Voedingsmiddelen | 11 april 2019

Specerijenvereniging traint leden in IMVO

Op 11 maart bezochten de meeste Nederlandse specerijenbedrijven de eerste training over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Centraal stond de handleiding IMVO due diligence (risicomanagement).

Duurzame Kleding en Textiel | 11 april 2019

Bedrijven wonen workshop bij over water, energie en chemicaliën

Op woensdag 27 maart woonden de ondertekenaars van het CKT een workshop bij over de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s die te maken hebben met water, energie en chemicaliën in de kleding- en textielketen.

Duurzame Kleding en Textiel | 11 april 2019

Kledingbedrijven spreken steun uit voor Bangladesh Akkoord

Een aantal kledingbedrijven die aangesloten zijn bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, spreekt zich actief uit voor behoud van het Bangladesh Akkoord.

Duurzame Kleding en Textiel | 02 april 2019

Rapport Azië verdiept inzicht in risico’s

Vandaag publiceerde het Leiden Asia Centre (LAC) een onderzoeksrapport ‘Tightening Belts: Two Regional Case Studies on Corporate Social Responsibility in Asia’.

Duurzame Kleding en Textiel | 14 maart 2019

Emma Safety Footwear heeft Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend

Emma is het eerste schoenenbedrijf dat het convenant heeft ondertekend. Het Nederlandse schoenenbedrijf produceert veiligheidsschoenen voor diverse industrieën.

Duurzame Kleding en Textiel | 14 maart 2019

Bedrijven leren over risico’s rond arbeidsomstandigheden en verantwoorde inkoop in Turkije

Vandaag organiseerde het Convenant Duurzame Kleding en Textiel in samenwerking met de Fair Wear Foundation het seminar ‘Sourcing responsibly in Turkey. How to due diligence?’

Bancaire sector | 08 maart 2019

ABN AMRO geeft zijn tweede mensenrechtenrapport uit

ABN AMRO heeft op 25 februari 2019 zijn tweede volledige mensenrechtenrapport uitgebracht. Het Mensenrechtenrapport 2018 bouwt voort op eerdere publicaties.

Verantwoord goud | 05 maart 2019

Gedragscode juweliers- en goudsmedenbranche in werking

De kleinere bedrijven in de juweliers- en goudsmedenbranche kunnen aan de slag met het Convenant Verantwoord Goud. Hiervoor hebben de brancheverenigingen Federatie Goud en Zilver (FGZ) en het Nederlands Gilde van Goudsmeden (NGG) een gedragscode opgesteld.

Duurzame Kleding en Textiel | 01 maart 2019

Dibella tekent het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Textielbedrijf Dibella tekent via ‘geassocieerd lidmaatschap’ het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Het bedrijf is al deelnemer van het Duitse Textilbündnis en ontwikkelt linnen voor textielbedrijven.

Duurzame Kleding en Textiel | 18 februari 2019

Internationale Vrouwendag: Workshop over gender

Op 8 maart organiseren partijen van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel een workshop over gender in de kledingindustrie. De workshop viert aansluitend Internationale Vrouwendag.

Duurzame Kleding en Textiel | 14 februari 2019

Workshop over prioriteren van risico’s op OESO conferentie

Hoe kunnen bedrijven hun risico’s beter prioriteren? Op 14 februari 2019 organiseert het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hierover een werksessie.

Duurzame Kleding en Textiel | 05 februari 2019

Bedrijven helpen bedrijven tijdens trainingen leefbaar loon

Op 5 februari start een reeks trainingen voor bedrijven op het gebied van leefbaar loon. De trainingen zijn erop gericht bedrijven te ondersteunen in hun dialoog met leveranciers en het verbeteren van hun eigen inkooppraktijken in het kader van hun ‘due diligence’.

Voedingsmiddelen | 04 februari 2019

FNLI organiseert werksessie IMVO-risicomanagement

Op 15 januari organiseerde de FNLI samen met de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) een werksessie over IMVO-risicomanagement. Aan de hand van een nieuw ontwikkeld FNLI-stappenplan werd besproken hoe een bedrijf IMVO-risicomanagement opzet.

Duurzame Kleding en Textiel | 04 februari 2019

Seminar over verantwoord inkopen in Turkije

Veel bedrijven in Nederland besteden hun productie uit aan Turkije. Hoe kunnen bedrijven daar verantwoord inkopen en risico’s vermijden? Kom naar het seminar dat het Convenant Duurzame Kleding en Textiel samen met Fair Wear Foundation op 14 maart organiseert.

Initiatief TruStone | 24 januari 2019

Overzicht in Internationale Sociale Voorwaarden met routekaart

Het projectteam van de Natuursteenpilots heeft een routekaart ontwikkeld. Deze routekaart is bedoeld om aanbestedende diensten de weg te wijzen bij het sturen op de naleving van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) bij de inkoop van natuursteen.

Duurzame Kleding en Textiel | 10 januari 2019

Kuyichi tekent Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Het Nederlandse kledingmerk is in 2001 opgericht en is bekend van hun denim. Kuyichi is het 92ste kledinglabel die het convenant heeft getekend.

Bancaire sector | 03 januari 2019

ING brengt mensenrechtenrapport uit

Op 16 november 2018 heeft ING haar eerste op zichzelf staande mensenrechtenrapport gepubliceerd, waarin de bank de vijf meest ernstige mensenrechtenrisico’s identificeert.

Bancaire sector | 20 december 2018

Mensenrechtenconferentie ABN AMRO: Innovaties in human rights due diligence

Een van de prioriteiten van het bankenconvenant is het beter in kaart brengen van mensenrechtenrisico’s. Dat staat of valt met de beschikbaarheid van voldoende en betrouwbare informatie.

Pensioenfondsen | 20 december 2018

Pensioenfondsen tekenen voor samenwerking duurzaam beleggen

Nederlandse pensioenfondsen gaan de samenwerking aan met maatschappelijke organisaties (ngo’s), vakbeweging en overheid om duurzaam te beleggen. Samen tekenen zij vandaag het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen.

Duurzame Kleding en Textiel | 18 december 2018

Due Diligence Tool ontwikkeld om risico’s in keten in kaart te brengen

Brancheorganisatie Modint heeft samen met partijen en steunbetuigers van het Convenant Duurzame Kleding en Texiel een Due Diligence Tool ontwikkeld.

Duurzame Kleding en Textiel | 18 december 2018

Workshop Animal Welfare

Op 26 november organiseerde Vier Voeters en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een workshop dierenwelzijn voor de partijen van het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

Duurzame Kleding en Textiel | 17 december 2018

Deelnemers gezamenlijk project tegen kinderarbeid bezoeken India en Bangladesh

Deelnemende bedrijven en NGO’s aan het gezamenlijke project ‘Remedies towards a Better Workplace’ brachten een bezoek aan de Zuid-Indiase regio Tamil Nadu en aan het Dhaka district in centraal Bangladesh.

Bancaire sector | 10 december 2018

Leersessie over ‘shrinking civic freedoms and the position of human rights defenders (HRDs)’

Op 16 november 2018 vond er bij FMO een leersessie plaats over ‘shrinking civic freedoms and the position of human rights defenders (HRDs)’.

Bancaire sector | 07 december 2018

Partijen convenant doen mee aan UN Forum

Partijen uit het IMVO-convenant voor de Bankensector hebben in november deelgenomen aan het jaarlijkse VN Forum. In Genève vond deze driedaagse bijeenkomst over mensenrechten en bedrijven plaats, met als bezoekers vertegenwoordigers van staten en bedrijven.

Voedingsmiddelen | 06 december 2018

FNLI organiseert stakeholdermeeting over voedingsmiddelenconvenant

De FNLI organiseerde op 29 november een stakeholdermeeting in Den Haag over het IMVO-convenant Voedingsmiddelen. De FNLI presenteerde het plan van aanpak voor FNLI-activiteiten in het kader van het convenant en de eerste resultaten van de risico-inventarisatie van de belangrijkste grondstoffen van de sector.

Duurzame Kleding en Textiel | 29 november 2018

Buying Practices Workshop

Op 23 november werd tijdens de workshop 'Due diligence in uw inkooppraktijken' besproken hoe prijsnotering, betalingsvoorwaarden en prognoses op een duurzame manier kunnen worden gerealiseerd.

Duurzame Kleding en Textiel | 26 november 2018

Convenant stuurt gezamenlijke brief naar Bengaalse overheid

Het Convenant voor Duurzame kleding en Textiel heeft een brief gestuurd naar de premier van Bangladesh over het verbeteren en verzekeren van veilige werkomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie.

Duurzame Kleding en Textiel | 16 november 2018

Seminar over Sustainable Sourcing

Op 13 november vond het ‘Sustainable Sourcing Seminar’ plaats bij Modint. Tijdens het seminar pitchten diverse NGO's, vakbonden en sociale initiatieven wat over hun expertise en wat zij voor kledingbedrijven kunnen betekenen, zowel in de textiellanden als in Nederland.

Duurzame Kleding en Textiel | 15 november 2018

Collectief project leefbaar loon van start

Het thema leefbaar loon neemt in het Convenant voor duurzame kleding en textiel een aparte plek in. De Partijen die samen het Convenant opstelden, zien leefbaar loon èn sociale dialoog als essentiële thema’s.

14 november 2018

Veel aandacht voor IMVO-convenanten tijdens conferentie in Brussel

Hoe kunnen multistakeholderinitiatieven zoals de IMVO-convenanten bijdragen aan de SDG’s? Die vraag stond centraal tijdens de Europese conferentie ‘SDGs and Initiatives for Sustainable Global Value Chains’ in Brussel.

Initiatief TruStone | 09 november 2018

Dialoogsessie pilotprojecten IMVO Natuursteen

Op 9 november vond de dialoogsessie van het pilotproject Duurzaam Inkopen van Natuursteen plaats in de Eenhoorn Meeting Center Amersfoort. Dit pilotproject is een van de drie pilotprojecten die als onderdeel van het IMVO Convenant Natuursteen worden georganiseerd.

Duurzame Kleding en Textiel | 08 november 2018

Nieuwe ondertekenaar Convenant Duurzame Kleding en Textiel: Ducky Dons

Ducky Dons Nederland B.V. heeft op 1 november 2018 het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Het Nederlandse bedrijf richt zich met hun eigen productielijn op slaapcomfort en verkoopt dekbedden en kussens. .

Duurzame Kleding en Textiel | 08 november 2018

Fabienne Chapot tekent Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft er een nieuwe ondertekenaar bij: Fabienne Chapot (Fab B.V.). Fabienne Chapot is een Nederlands damesmerk bekend van hun kleurrijke collectie met all over prints.

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies onder andere om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.