Closing the Loop committeert zich aan beleid kinderarbeid

Closing the Loop en Stop Kinderarbeid / Hivos, beide partij van het Convenant Verantwoord Goud, hebben samengewerkt aan een helder en effectief beleid van Closing the Loop op het gebied van kinderarbeid.

Goud en telefoons © Closing the Loop

De activiteiten van Closing the Loop (CTL) vinden plaats in verschillende Afrikaanse landen en brengen echte en vermeende risico's binnen de toeleveringsketen met zich mee. CTL werkte als partij van het Convenant Verantwoord Goud al aan het verbeteren van de voorwaarden in de toeleveringsketen, maar de behoefte ontstond aan specifiek beleid op het thema kinderarbeid. Reinhardt Smit, Directeur Supply Chains CTL: “Kinderarbeid is een vraagstuk dat zowel in de elektronica-industrie als in de mijnbouw vaak aan de orde komt. Als pionier in ons vak wilden we onze stakeholders duidelijk maken dat deze risico's goed worden beheerst binnen onze toeleveringsketen. Hierdoor hebben onze klanten meer vertrouwen in onze bedrijfsvoering.”

Om een second opinion te krijgen over het beleid en de mogelijke risico's, zocht CTL samenwerking met de coalitie Stop Kinderarbeid. “We waren graag bereid om te helpen”, zegt Akky de Kort, adviseur Kinderarbeid, Ondernemen & Mensenrechten van Hivos. “Het heeft geresulteerd in een veel duidelijker en effectiever beleid inzake kinderarbeid. Ook de aanpak op het gebied van herstelmaatregelen van Closing the Loop is verbeterd. " CTL denkt nu aan een community based benadering om problemen in hun toeleveringsketen aan te pakken als een mogelijke volgende stap.

Over Closing the Loop

Closing the Loop levert diensten aan bedrijven die IT-producten kopen om deze aankopen duurzamer te maken. Deze dienst heet Afvalcompensatie en betekent in de praktijk dat CTL in ontwikkelingslanden evenveel elektronisch afval inzamelt ter compensatie van de nieuwe apparaten die hun klanten kopen. Het recyclen van deze apparaten heeft een positieve impact en brengt grondstoffen zoals goud en zilver terug in de waardeketen.

Over Stop Kinderarbeid / Hivos

Stop Kinderarbeid is een coalitie van zes Nederlandse vakbonden en ngo's en meer dan 30 partners in Afrika, Europa en India. Ze geloven allemaal dat een wereld zonder kinderarbeid mogelijk is als iedereen samenwerkt. De coalitie Stop Kinderarbeid probeert zoveel mogelijk stakeholders te betrekken bij de strijd tegen kinderarbeid. Overheden, bedrijven, vakbonden, lokale, nationale en internationale organisaties en burgers kunnen en moeten allemaal deel uitmaken van de oplossing.