FNV stopt actieve deelname in convenant goud

Vakbond FNV is per 1 februari gestopt met deelname aan het Convenant Verantwoord Goud. De bond was er sinds de oprichting bij betrokken.

Logo FNV

FNV-bestuurder Lucia van Westerlaak: “De FNV draagt het goudconvenant een warm hart toe en ondersteunt de convenantsdoelen uitdrukkelijk. Werkende weg werd echter duidelijk dat op nationaal niveau de ledentallen en het onderhandelingswerk ontbreken. De FNV ontbeert daarom voldoende draagvlak en menskracht om bij te kunnen dragen. Onze partnerorganisatie Mondiaal FNV voert ook al geen projecten in de goudsector uit; van hun netwerk kan dus evenmin gebruik gemaakt worden”.

Giuseppe van der Helm, voorzitter van het convenant: “De deelnemers aan het goudconvenant zijn allen actief in de goudsector en proberen vanuit hun eigen positie de risico’s in de goudketen te verkleinen en waar mogelijk een positieve impact te maken. Nu blijkt dat de leden van FNV nauwelijks actief zijn in deze sector is hun stap om terug te treden logisch. De overige partijen zijn intussen druk aan het werk om het goudconvenant tot een succes te maken.