IUCN NL stapt uit Convenant Verantwoord Goud

Op 1 mei is IUCN NL gestopt met haar formele deelname aan het Convenant Verantwoord Goud. De organisatie heeft zich bij de totstandkoming daarvan er hard voor gemaakt dat de convenantspartijen niet alleen verbetering nastreven op het sociale vlak, maar ook werken aan het veiligstellen van ecologische aspecten. Nu de uitvoering daarvan in volle gang is, doet IUCN NL een stapje terug.

Verantwoord goud © Drijfhout

“Uiteraard blijven we ons inzetten voor meer transparantie in de goudketen en zullen we de partijen in het convenant blijven voorzien van advies en praktische handvatten om de negatieve impact van mijnbouw op natuur te beperken”, stelt Mark van der Wal, Senior Expert Ecosystems and Extractives bij IUCN NL. IUCN NL is ook actief betrokken bij het Convenant Verantwoorde Metaalketens. Dat wordt op 23 mei officieel ondertekend.

Giuseppe van der Helm, voorzitter van het Convenant Verantwoord Goud vindt het jammer dat IUCN NL een stap terug doet: “IUCN NL heeft een belangrijke rol gespeeld door bij de totstandkoming van het convenant en in de eerste fase van uitvoering voortdurend aandacht te vragen voor ecologische belangen naast aandacht voor mensenrechten. We danken IUCN NL en Mark van der Wal voor hun betrokkenheid, expertise en tomeloze inzet.”