Aanpak van kinderarbeid in goudmijnen

Een coalitie van Ngo's, Philips en Fairphone hebben een project in voorbereiding om kinderarbeid in Oegandese goudmijnen aan te pakken. Op deze manier willen ze zorgen dat meer van het goud dat industrieel gebruikt wordt verantwoord is gewonnen.

Kinderarbeid © Pixabay

Het project is in gang gezet toen deze partijen in gesprek waren over het IMVO- convenant duurzaam goud. Het gaat om de Ngo's Solidaridad, Stop Kinderarbeid, UNICEF, Fairtrade. De bedrijven zijn Philips en Fairphone. Die worden gezien als koplopers in de verduurzaming van de elektronica-industrie.

De aanpak richt zich op het voorkomen en verminderen van kinderarbeid. Een ander doel is dat de lokale gemeenschappen meer economisch profijt hebben van de goudwinning. Dat gaat oa gebeuren door hulp om de mijnbouw efficiënter te maken. Ook nemen ze de handelsketen onder handen. Dat moet er voor zorgen dat deze kleine mijnen beter toegang krijgen en houden tot de wereldmarkt. De partijen willen er een project van vijf jaar van maken. De ervaringen die ze dan opdoen moeten als een olievlek gaan werken voor andere plekken in de goudketen.