Convenantspartijen helpen bij verbeteren kleinschalige goudmijnen

Een aantal deelnemers aan het Convenant Verantwoord Goud gaat aan de slag om goud uit kleinschalige mijnen op een verantwoorde manier een plek te geven in hun keten. Daarmee geven zij concreet invulling om positieve impact te genereren.

Verbeteren kleinschalige goudmijnen

De initiatieven gaan door terwijl Max Havelaar stopt met het Fairtrade label voor goud en zilver. Het versterkt de kern de convenantsaanpak die door middel van due diligence alle goudstromen verantwoord wil maken.

Bijou Moderne heeft zich aangesloten bij FairMined. Dit label garandeert de afkomst van goud uit kleinschalige verantwoorde mijnbouw. Aunexum Precious Metals is samen met Solidaridad begonnen om te investeren in verantwoorde, kleinschalige goudmijnbouw.

Kwikvrij

Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar technieken voor kwikvrije mijnbouw. Goudbedrijf Aunexum Precious Metals Group en Solidaridad gaan samen investeren in verantwoorde kleinschalige goudmijnbouw. Ze onderzoeken geschikte technieken voor kwikvrije goudmijnbouw in Ghana en Tanzania. Ook worden de mogelijkheden voor rechtstreekse inkoop van verantwoord goud uit kleinschalige mijnbouw onderzocht.
In het convenant maken juweliers, goudsmeden, recyclers, maatschappelijke organisaties, elektronicabedrijven, vakbonden samen met de overheid afspraken over het verduurzamen van de leveranciersketen. Het doel is om, in de hele keten, mensenrechten en het milieu te respecteren door maatschappelijk verantwoord te ondernemen en eisen te stellen aan de leveranciers van goud.

Max Havelaar

Max Havelaar is gestopt als ondersteuner van het Convenant Verantwoord Goud. Max Havelaar heeft zich sinds het convenant in juni 2017 van start ging als steunbetuiger ingezet om Fairtrade goud en zilver bij bedrijfsleven en consument te promoten. De organisatie is daar per 1 januari mee gestopt omdat zij geconstateerd heeft dat de vraag naar Fairtrade gecertificeerd goud en zilver niet groot genoeg is.

Giuseppe van der Helm, voorzitter van het goudconvenant: “Max Havelaar heeft in de fase voor de ondertekening actief meegedacht over de opzet en waarde van dit convenant. We danken hen voor hun betrokkenheid in deze fase, en later voor hun rol als ondersteuner. Het is een jammer dat Max Havelaar om bedrijfseconomische redenen niet langer Fairtrade goud aanbiedt in Nederland, en tegelijkertijd is het een teken van kracht van het convenant dat haar leden andere wegen vinden om toch goud uit kleinschalige mijnen in de Nederlandse markt te brengen.

Partijen in het goudconvenant zijn bij meer projecten betrokken voor positieve impact. Zo loopt er een project in Uganda en is er een sierradenlijn gemaakt met gerecycled goud uit Afrikaanse mobiele telefoons.