OECD Forum levert praktische handvatten op

Het OECD Forum on Responsible Mineral Supply Chains heeft praktische handvatten opgeleverd voor Nederlandse organisaties die in de goudsector werken. Zo werd bijvoorbeeld de index voor verantwoord goudwinnen toegelicht en werd er aandacht gevraagd voor de positie van vrouwen. Eind april was de twaalfde editie in Parijs. In dit artikel de hoogtepunten voor Nederlandse organisaties die werken in de goudsector.

OECD Forum on Responsible Mineral Supply Chains © OECD

Het Forum is dé plek om het laatste nieuws over verantwoorde winning van mineralen te horen. Aanwezigen konden meer leren over due diligence volgens de OESO-richtlijnen. Het was ook een prima plek om te netwerken met organisaties die werken in de sector. Verschillende Partijen van het Convenant Verantwoord Goud waren hierbij aanwezig.

Honderden stakeholders

Solidaridad, Unicef en het Ministerie van Buitenlandse Zaken namen deel aan het Forum. Daarnaast waren er zo’n 800-1000 stakeholders uit de hele keten aanwezig: van mijnwerkers uit Colombia tot de grote sieraden, auto, en elektronicabedrijven, brancheorganisaties, smelters, vertegenwoordigers van de Democratische Republiek Congo tot de Amerikaanse overheid, verschillende ngo’s zoals Global Witness en IMPACT en vele anderen.

Versterking positie vrouwen in de goudketen

Tussen de 25 en 50% van de mijnwerkers in artisanale en kleinschalige mijnbouw is vrouw. De rol van vrouwen is echter onderbelicht. Culturele barrières en gender- gerelateerde discriminatie maken dat zij het slechtst betaalde en laagst gekwalificeerde werk doen rond de mijnen. Veel van hen lopen grote gezondheidsrisico’s en staan bloot aan seksueel en gender-gerelateerd geweld. Business for Social Responsibility (BSR) vroeg samen met o.a. partijen Solidaridad en het Ministerie van Buitenlandse Zaken aandacht voor versterking van de rol van vrouwen in de goudsector: lees verder hoe dat ging.

Publicatie Alignment Assessment

In de zogenaamde ‘Alignment Assessment’ zijn vijf industrie standaarden bestudeerd om te kijken in hoeverre ze voldoen aan de OESO-due diligence richtlijnen. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van de OESO. Het gaat om de volgende standaarden: Dubai Multi Commodities Centre (DMCC); London Bullion Market Association (LBMA); Responsible Jewellery Council (RJC); Resonsible Minerals Initiative (RMI) en International Tin Supply Chain Initiative (ITSCI). Wat blijkt: slechts 1 van de 5 beoordeelde standaarden komt 100% overeen met de 5 stappen due diligence aanpak van de OESO. Wil je weten om welke standaard het gaat? Lees verder op de website van de OESO.

Lancering Responsible Mining Index

Verantwoord goud op de markt brengen, begint bij de mijn. Op 11 april is de Responsible Mining Index (RMI) gelanceerd. Deze kwam tot stand mede dankzij de Nederlandse overheid. Op deze index is te zien hoe o.a. goudmijnen presteren op het gebied van verschillende duurzaamheidsthema’s als werk- en milieuomstandigheden en bijdrage aan economische ontwikkeling. Benieuwd welke goudmijn het hoogst scoort? Bekijk de index.

De RMI laat zien dat: “Companies that take systematic action demonstrate that their individual achievements can be successfully multiplied.” Partijen van het Convenant Verantwoord Goud willen daar juist hard aan werken!

Update nieuwe EU regulering

In 2021 treedt de EU ‘Conflict Minerals Regulation’ in werking voor bedrijven die 3TG importeren in de EU, ongeacht waar het vandaan komt. Bedrijven dienen dan verplicht due diligence te doen volgens de OESO-richtlijnen en hier over te rapporteren. Het is aan te raden om in een vroeg stadium na te gaan of de regulering van toepassing is op uw organisatie. De EU biedt een aantal tools aan ter voorbereiding op de regulering, o.a. een ‘quick guide’. In 2019 wordt een lijst gepubliceerd met verantwoorde smelters en raffinaderijen. Ook komt er een overzicht van hoge risico landen. Daarnaast ontwikkelt de EU specifieke richtlijnen voor het midden- en kleinbedrijf. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Tools

Meer weten over due diligence of zelf aan de slag? Kijk eens naar: