Urban mined goud in sieraden

Gerecycled goud uit Afrikaanse afvaltelefoons wordt hergebruikt in hoogwaardige sierraden. Dit is de uitkomst van een samenwerking tussen Closing the Loop en het Duitse juwelenmerk VIERI.

Urban mined goud in sieraden © VIERI

VIERI lanceerde deze maand de nieuwe Essential Collectie. In deze sieraden is gebruik gemaakt van zogenaamd ‘urban mined’ goud, beschikbaar gemaakt door de circulaire diensten van Closing the Loop, in samenwerking met Drijfhout. Hiermee draagt het initiatief bij aan de vermindering van elektronisch afval in Afrika. Het goud dat gewonnen wordt uit het afval hoeft daarmee niet gedolven te worden uit traditionele mijnbouw.

Grote afvalstroom

Closing the Loop zorgt voor een verantwoorde inzameling en verwerking van het elektronische afval door dit namens Europese bedrijven in te zamelen. In Afrika ontbreekt een goede infrastructuur hiervoor. Het afval bevat zware metalen en brandvertragers en bij verkeerde verwerking is dit schadelijk voor mens en milieu. Ongeveer twee derde van de tweedehands telefoons uit Europa komt terecht in Afrika. Elektronisch afval is een van de snelst groeiende afvalstromen. Lees hier het complete persbericht.

Waarde

Met de recycling verandert Closing the Loop afval in sociale en economische waarde voor lokale Afrikaanse gemeenschappen. Een deel van de inkomsten uit de VIERI Essential Collectie wordt gebruikt voor verdere inzameling en recycling door Closing the Loop.

Onderzoek

Closing the Loop en Drijfhout zijn beide partij in het Internationaal MVO Convenant Verantwoord Goud. Binnen het convenant is onderzoek gedaan naar de recycling van e-waste. Daaruit bleek dat er nog veel te winnen valt op dit gebied. Lees meer over dit onderzoek in de Jaarrapportage Convenant Verantwoord Goud 2018-2019.

Urban mined goud in sieraden