Kledingbedrijven spreken steun uit voor Bangladesh Akkoord

Een aantal kledingbedrijven die aangesloten zijn bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, spreekt zich actief uit voor behoud van het Bangladesh Akkoord. Op maandag 15 april zal het Hooggerechtshof in Bangladesh naar verwachting een uitspraak doen of het Akkoord haar kantoor in Bangladesh moet sluiten; deze hoorzitting werd al meerdere malen uitgesteld.

Accord on fire and building safety in Bangladesh

Op de internationale website van Schone Kleren Campagne staat een overzicht van de kledingmerken die het Akkoord publiekelijk steunen, waaronder CKT ondertekenaars WE Fashion, G-Star, Esprit, C&A, Fristads, Schijvens, Yongo, Hema, Hunkemöller.

Bangladesh Akkoord

Het Bangladesh Akkoord is een onafhankelijke organisatie die fabriekslocaties in Bangladesh inspecteert op veiligheid van de werkplekken. Het akkoord is in 2013 opgericht nadat de enorme fabriekslocatie Rana Plaza instortte. Het is een onafhankelijke organisatie, mede-opgericht door de internationale vakbeweging, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Wereldwijd tekenden zo’n 200 bedrijven het akkoord, waaronder een aantal ondertekenaars van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Het eerste akkoord liep van 2013 tot 2018. Een vervolg op de eerdere afspraken zou lopen van 2018 tot 2021, waarna de Bengaalse overheid de verantwoordelijkheid voor de inspecties op zich zou nemen.