Convenant stuurt brief aan overheid Bangladesh over minimumloon

Partijen in het convenant hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan de premier van Bangladesh om een verhoging van het minimumloon voor kledingarbeiders aan te moedigen. De brief is ook gestuurd door de Fair Wear Foundation (FWF), die tevens steunbetuiger is van het convenant.

Werknemers naaien in een kledingfabriek Werknemers in een kledingfabriek | © Shutterstock

In de brief moedigen het convenant en de FWF de overheid van Bangladesh aan om op dit punt leiderschap te tonen en een eerlijke verhoging van het minimumloon voor de arbeiders te verzekeren. Hierbij houden zij rekening met de gezamenlijke eisen van de arbeiders en vakbonden.

Gezamenlijke aanpak heeft meer invloed

Dit initiatief is onderdeel van de strategie van het convenant om op allerlei manieren gezamenlijke invloed aan te wenden om zo verbeteringen in de internationale kledingindustrie voor elkaar te krijgen. De brief aan de premier van Bangledesh is ook een reactie op de oproep van vakbondleider Kaplona Akter, die in april van dit jaar in Nederland was om onder andere een ronde tafelsessie over Bangladesh bij te wonen. Zij sprak daar over de huidige situatie rond minimum loon in Bangladesh en moedigde partijen aan om zich openlijk uit te spreken voor een verhoging van het minimum loon.