Beleggers steunen investeringen in duurzame kledingsector

Een groot aantal investeerders, samen goed voor meer dan 3,7 biljoen euro aan belegd vermogen, ondertekenen een statement waarmee zij het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel, de Duitse Textilbündniss en de Sustainable Apparel Coalition steunen.

Beleggers steunen investeringen in duurzame kledingsector Investeringen in duurzame kledingsector | © Shutterstock

De investeringsmaatschappijen benadrukken met dit statement dat zij veel belang hechten aan het naleven van de OESO-richtlijnen. Binnen het Nederlandse convenant worden deelnemende bedrijven beoordeeld op het toepassen van deze richtlijnen voor due diligence (imvo-risicomanagement). Door de risico’s op misstanden op het gebied van mensenrechten, milieu en dierenwelzijn goed in kaart te hebben, kunnen bedrijven deze actief aanpakken. Binnen het Nederlandse convenant trekken bedrijven daarin ook samen op met vakbeweging, maatschappelijke organisaties en overheid.

Internationaal gelijk speelveld

Investeerders hopen daarmee een level playing field te realiseren en dat informatie tussen initiatieven eenvoudiger kan worden gedeeld. Dat moet leiden tot verminderde administratieve druk bij bedrijven, terwijl de transparantie en de kwaliteit van due diligence toeneemt. Het statement is opgesteld door het Nederlandse MN en het Franse Mirova. De investeerders tonen hiermee de urgentie aan voor het verder harmoniseren van nationale initiatieven. Het Nederlandse convenant ziet deze urgentie ook en werkt daaraan door onder andere de samenwerking met het Duitse initiatief. Lees meer over het statement.