Kledingmerken tekenen brief aan regering Cambodja na zorgwekkende ontwikkelingen

Meerdere kledingmerken die deelnemen aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben een brief ondertekend aan de regering van Cambodja om hun zorgen te uiten over de arbeids- en mensenrechtensituatie in de kleding- en textielsector.

Drukke fabriek met veel naaimachines. Illustratie bij IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel. © Shutterstock

De brief was een initiatief van de Fair Labour Association (FLA), als reactie op de zorgwekkende ontwikkelingen in Cambodja. Hieronder zijn ontwikkelingen die de rechten en vrijheden van arbeiders onder druk zetten.

Het doel van de brief is om de zorgen van de internationale merken onder de aandacht van de Cambodjaanse regering te brengen. Verschillende ondertekenaars van het convenant hebben de brief aan Cambodja ondertekend.

De situatie vormt ook een bedreiging voor de handelspreferenties die de EU en de VS nu aan Cambodja toekennen. Deze kunnen worden ingetrokken als de mensenrechtensituatie verslechtert. De hoge normen voor arbeidsomstandigheden zijn belangrijk geweest voor het succes van de kledingsector in Cambodja.

Veel ondertekenaars van de brief hebben al eerder hun zorgen geuit op verschillende manieren, waaronder in een bericht aan de Cambodjaanse regering op 4 april 2019 en een brief op 1 november 2018.