Buying Practices Workshop

'Als de prijs die je als koper betaalt, te mooi is om waar te zijn, is dat hoogstwaarschijnlijk ook zo'. Op 23 november werd tijdens de workshop 'Due diligence in uw inkooppraktijken' besproken hoe prijsnotering, betalingsvoorwaarden en prognoses op een duurzame manier kunnen worden gerealiseerd. Deze workshop werd door het IMVO Convenant Duurzame kleding en Textiel, in samenwerking met Modint en Solidaridad georganiseerd.

Buying Practices Workshop © SER

Tijdens de workshop leerden kopers over de negatieve impact van laaggeprijsde 'blikvangers' en 'hotsellers', grote hoeveelheden en last minute bestellingen. Hierbij leerden zij wat voor effect dit heeft op zowel hun leveranciers als op de werkuren van hun leveranciers, lonen en stress op het werk. In één opdracht moesten de kopers zelf hun eigen productielijn maken en zoveel mogelijk t-shirts van goede kwaliteit produceren onder een strakke planning. Een mooie case die door ETI Noorwegen is ontwikkeld. Ondanks de complexe issues was het een inspirerende workshop. Zo werden er veel dilemma’s, uitdagingen en ervaringen gedeeld. Ook werd er besproken welke due diligence-stappen de deelnemende bedrijven kunnen nemen met betrekking tot hun eigen inkooppraktijken.

Eén ding kwam duidelijk naar voren: topmanagement, CEO-betrokkenheid en -verantwoordelijkheid zijn essentieel voor CSR-medewerkers en kopers om dit te kunnen integreren. Zonder deze 'buy-in' op hoog niveau, zullen zij niet in staat zijn om interne ondersteuning van andere collega’s te krijgen en kunnen zij leveranciers niet ondersteunen bij de verbeteringen die nodig zijn zoals hen niet op prijzen en leveringsvoorwaarden te pushen.