Textielconvenant publiceert dierenwelzijn risico’s factsheets

Een werkgroep van het IMVO Convenant duurzame kleding en textiel besprak en analyseerde de dierenwelzijn-risico’s bij de vijf meest gebruikte soorten materiaal van dierlijke oorsprong in de kleding-industrie, de zogenaamde ‘big five’: wol, dons, leer, zijde en bont.

Ganzen © Birgit Röhrs / pixabay

Van deelnemende bedrijven wordt gevraagd de dierenwelzijn-risico’s in hun waardeketen te onderzoeken en de meest wrede praktijken omtrent dieren te staken, naast het aanpakken van risico’s omtrent sociale en milieu-kwesties. In 2018 publiceerde het convenant het rapport Dierenwelzijn in de kleding- en textielsector.

Het rapport is nu omgevormd naar korte factsheets in het engels, waarin de belangrijkste risico’s omtrent fokken met, het houden van, de behandeling van, het transporteren van en doden of slachten van dieren gebruikt voor textiel worden beschreven. De factsheets bevatten ook informatie over maatregelen die genomen kunnen worden om zulke risico’s te vermijden of te verzachten, zoals certificering en alternatieve inkooppraktijken. Daarnaast is er een factsheet waarin uitgelegd wordt hoe due diligence geïmplementeerd moet worden op het vlak van dierenwelzijn.

Voor verdere vragen over hoe je je waardeketen dierviendelijker kunt maken, neem contact op met FOUR PAWS, een internationale dierenwelzijn-organisatie en partij van het Convenant, via textiles@four-paws.org.