Internationale interesse bij drukbezochte OESO-bijeenkomst

Hoe werken het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel en de Duitse Bündnis für nachhaltige Textilien? De twee initiatieven organiseerden een bijeenkomst tijdens de OESO-conferentie over de kledingindustrie op 30 januari. Ze kondigden daar hun verdere samenwerking aan.

bijeenkomst

Samenwerking

In de twee initiatieven werken maatschappelijke organisaties, overheid, vakbonden en bedrijven samen om uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen. Jef Wintermans van het Nederlandse convenant en Jürgen Janssen van de Duitse Bündnis gaven een toelichting. De due diligence-richtlijnen van de OESO staan aan de basis van beide initiatieven. Dat maakte een nadere samenwerking mogelijk. 

Tijdens de bijeenkomst gingen de vragen onder andere over de plannen van aanpak die bedrijven aanleveren. Ook de mate van transparantie bij beide initiatieven was onderwerp van gesprek. 

Internationale interesse

In de volle zaal zaten internationale bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Er was grote interesse vanuit onder andere de Noorse, Deense, Poolse en Zwitserse overheid. Ook grote internationale modeketens zagen de meerwaarde en overwegen aan te sluiten.

Bedrijven uit de financiële sector spraken eveneens hun steun uit voor de samenwerking. Ze deden een oproep aan bedrijven zich aan te sluiten bij de verlenging van het Bangladesh Akkoord.

Een volledig verslag van de bijeenkomst volgt op de website van de OECD.