Landelijke India werkgroep doet onderzoek naar kledingfabrieken

Meisjes en vrouwen die werken in kledingfabrieken in India zijn slachtoffer van moderne vormen van slavernij. Dat stelt de Landelijke India Werkgroep (LIW) na onderzoek ter plekke.

Labour without liberty © Labour Without Liberty

Het gaat om migranten die worden geronseld met valse beloftes. Ze werken in kledingfabrieken onder hoge druk voor lage lonen. Hun leefomstandigheden in hostels zijn slecht en hun bewegingsvrijheid wordt ernstig beperkt. Dit zijn enkele conclusies uit het rapport Labour Without Liberty – Female Migrant Workers in Bangalore's Garment Industry.

LIW deed onderzoek bij drie fabrieken in Bangalore. LIW achterhaalde ook de internationale bedrijven waarvoor de betreffende bedrijven produceerden. Die zijn op de hoogte gesteld van de conclusies van dit onderzoek. 

Risico's in kaart

Binnen het Convenant Duurzame Kleding en Textiel moeten de deelnemende bedrijven voldoen aan de OESO-richtlijnen voor verantwoord zakendoen. Onderdeel is het in kaart brengen van risico’s. Informatie van vakbonden en NGO’s speelt daarbij een grote rol.  Het secretariaat van het convenant houdt deelnemers daarom op de hoogte van deze informatie. 

Daarnaast neemt het secretariaat ook contact op met deelnemers als een van hun productielocaties betrokken is. Via samenwerking tussen bedrijven en partijen in het convenant worden deze problemen dan aangepakt.