Convenantsdeelnemers steunen vaststellen minimumloon voor textielarbeiders in Tamil Nadu

Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en de meeste aangesloten bedrijven die in Tamil Nadu produceren, hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar een nieuw Minimumlooncomité in India. Zij verwelkomen de oprichting van dit comité voor de textielindustrie door de regering van Tamil Nadu.

Werken met naaimachine in Indonesië © CNV / Maarten Schuth

Een minimumloon is essentieel voor zowel arbeiders als de toekomst van de textiel- en kledingindustrie in Tamil Nadu. Daarom wordt er in de brief bij het Minimumlooncomité op aangedrongen om een zinvol minimumloon voor textielarbeiders in Tamil Nadu vast te stellen dat in overeenstemming is met de normen van de International Labour Organization (ILO).

Het vaststellen van minimumloon moet leiden tot hogere lonen voor arbeiders, die dichter uitkomen bij een leefbaar loon. Een nieuw minimumloon in overeenstemming met de ILO houdt in dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van arbeiders en hun gezinnen en het algemene loonniveau in India.

Leefbaar loon is een van de negen focusthema’s van het Convenant. Ondertekenaars van de gezamenlijke brief hebben expliciet het commitment afgegeven zich niet terug te trekken uit de regio wanneer lonen stijgen.