Deelnemers gezamenlijk project tegen kinderarbeid bezoeken India en Bangladesh

Deelnemende bedrijven en NGO’s aan het gezamenlijke project ‘Remedies towards a Better Workplace’ brachten een bezoek aan de Zuid-Indiase regio Tamil Nadu en aan het Dhaka district in centraal Bangladesh.

Deelnemers gezamenlijk project tegen kinderarbeid bezoeken India en Bangladesh

India

HIVOS, Landelijke India Werkgroep (LIW), de Fair Labor Association (FLA) en bedrijven Prénatal, WE Fashion, O’Neill Europe en Miss Etam namen deel aan het werkbezoek. Het werkbezoek werd gedaan in het kader van het gezamenlijk project voor het bestrijden van kinderarbeid dieper in de keten en ging daarbij in op thema’s zoals gebonden (kinder)arbeid, genderdiscriminatie en het functioneren van werknemerscomités in fabrieken en spinnerijen.

Tijdens het werkbezoek had de projectgroep een bijeenkomst met lokale leveranciers over waarom het in kaart brengen van de toeleveringsketen nodig is. Inzicht in de keten levert voor bedrijven veel informatie op over de risico’s op misstanden in toeleveringsketens, maar ook over de herkomst van grondstoffen.

Binnen het project wordt samengewerkt met lokale NGO’s SAVE en READ. Deze NGO’s hebben goed contact met medewerkers van fabrieken en spinnerijen. SAVE en READ zullen in het project een trainingsprogramma in spinnerijen en fabrieken gaan verzorgen, gericht op werknemersvertegenwoordiging en ondersteunen eventuele slachtoffers van gedwongen (kinder)arbeid met psychosociale zorg en re-integratie in onderwijs.

Het is moeilijk om in contact te komen met textielarbeiders die in hostels op het fabrieksterrein wonen. De directe samenwerking met lokale partners, die werkzaam zijn in fabrieken en spinnerijen, is in dit project uniek. Hierdoor kunnen deelnemers in het project hun risicoanalyse beter doen en gezamenlijk misstanden dieper in de keten aanpakken.

Bangladesh

In Bangladesh waren UNICEF, Hivos, de Fair Labor Association (FLA) en de bedrijven Hunkemöller en Coolinvestments op werkbezoek in het Dhaka district.

Tijdens dit bezoek hebben leveranciers van beide merken deelgenomen aan een workshop over keten-mapping. Ook is er een bezoek geweest aan een kledingproducent die reeds geruime tijd UNICEF’s Better Business for Children programma implementeert. Ook zijn de beide brands samen met de lokale organisaties CCR CSR / Creative Pathways op bezoek geweest bij hun deelnemende leveranciers om het project van start te laten gaan. Tijdens de implementatie van het programma gaan CCR CSR / Creative Pathways samen met de brands, de toeleveranciers en hun toeleveranciers (dieper in de keten) aan de slag om inzicht te krijgen in risico’s op kinderarbeid en hier gezamenlijk een actieplan voor op te zetten.

Deze ketenbenadering is een unieke aanpak en vraagt van de deelnemende bedrijven niet alleen verder te denken over sociale aspecten van hun onderneming, maar ook om dit samen te doen met hun zakenpartners. Deze benadering biedt de mogelijkheid om te werken aan een probleem dat alleen in samenwerking op te lossen is.

Remedies towards a better workplace