Convenantsbedrijven Schijvens en Zeeman starten samenwerking voor leefbaar loon

Schijvens Corporate Fashion en Zeeman Textielsupers starten een ketensamenwerking voor het betalen van leefbaar loon in een Pakistaanse textielfabriek. Beide bedrijven nemen deel aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, het convenant heeft bemiddeld in de samenwerking tussen beide bedrijven.

Industriële textielfabriek, arbeiders aan de productielijn. © Shutterstock

Leefbaar loon

Schijvens werkte met behulp van een rekentool aan het bepalen van een leefbaar loon naar textielfabriek MYM in Karachi Pakistan. Zij is hierin bijgestaan door IDH (the Sustainable Trade Initiative), die de medewerkers heeft geïnterviewd en gezamenlijk hebben zij de huishoudkosten bepaald. Het loon wat een leefbare situatie kon bewerkstelligen bleek in deze situatie 29% hoger te zijn dan het wettelijk minimum loon dat nu betaald wordt.

Samenwerking

Via het secretariaat van het convenant is contact gelegd tussen Zeeman en Schijvens. Zeeman heeft zich aangesloten bij het project, samen hebben zij besloten om de prijzen dusdanig te verhogen dat de fabriekseigenaar in staat wordt gesteld om vanaf 1 oktober 2019 te starten met de implementatie van een leefbaar loon voor alle fabrieksmedewerkers. Samen behalen zij een meerderheidsleverage in deze fabriek.
Schijvens en Zeeman hopen met deze unieke stap een voorbeeld te zijn voor de textielindustrie en andere bedrijven te inspireren om ook pragmatische stappen te zetten en de samenwerking op te zoeken in de keten.