Sociale thema’s centraal in nieuw collectief project Convenant Kleding & Textiel in India

Het Convenant Duurzame Kleding & Textiel start een collectief project om werkomstandigheden in de regio Tamil Nadu in India te verbeteren. Doel is diverse sociale thema’s aan te pakken waaronder discriminatie & gender, kinderarbeid, gedwongen arbeid, vrijheid van vakvereniging, leefbaar loon & veiligheid en gezondheid op de werkplek. Het project duurt drie jaar.

Werknemers naaien in een kledingfabriek Werknemers in een kledingfabriek | © Shutterstock

In het project ‘Factory support programme: continuous improvement of labour conditions in Tamil Nadu, India’ werken zeven ondertekenaars van het Convenant samen met hun leveranciers, Arisa, Mondiaal FNV en de lokale maatschappelijke organisatie SAVE om risico’s in hun toeleveringsketen aan te pakken. De deelnemende ondertekenaars zijn Euretco, Fabienne Chapot, HEMA, O’Neill, Prénatal, The Sting en WE Fashion. Het Fonds Verantwoord Ondernemen draagt bij aan de financiering.

Beleid en uitvoering

Het project richt zich zowel op het verbeteren van bedrijfsprocessen van de deelnemende bedrijven als op de arbeiders ter plekke. Om de processen te verbeteren, brengen projectpartners de toeleveringsketen in kaart verder dan de locaties waar de kleding in elkaar wordt gezet, gaan ze aan de slag om (inkoop)praktijken te verbeteren en stellen ze beleid op rond internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij is een belangrijk onderdeel van het project leveranciers te ondersteunen om goed functionerende overlegcomités tussen arbeiders en management van de grond te krijgen. Deze comités moeten daarna klachten in behandeling kunnen nemen en preventieve maatregelen ontwikkelen rond mogelijke risico’s in fabrieken.

Training

Een ander doel van het project is de kennis bij arbeiders te vergroten over arbeidswetgeving, zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten. Dit wordt gedaan door trainingsprogramma voor comités in 75 fabrieken en spinnerijen. Daarnaast ontvangen de bewoners van 35 hostels, veelal arbeiders, ook een trainingsprogramma. De verwachting is dat als arbeiders beter op de hoogte zijn van hun rechten, zij beter voor zichzelf kunnen opkomen. Daarom wordt naast het trainen van arbeiders ook de regionale hulplijn voor arbeiders versterkt en gekoppeld aan het klachtenmechanisme van het Convenant. Op deze manier kunnen de bedrijven gericht actie ondernemen bij misstanden in hun keten.

De bedrijven binnen het Convenant werken met een due diligence management systeem, waarbij ze continue risicoanalyses uitvoeren en de meest ernstige risico’s prioriteren. Op basis hiervan hebben de deelnemende bedrijven besloten dat ze actief aan de slag willen om de werk- en leefomstandigheden in de regio Tamil Nadu te verbeteren. Ook worden de mogelijkheden verkend tot samenwerking met ander initiatieven in de regio om overlap te voorkomen en gezamenlijk meer impact te realiseren op de werk- en woon omstandigheden van de arbeiders.