Vakbonden ontwikkelen handvat over vakbondsvrijheid

De vakbonden hebben een tool ontwikkeld met vragen die kledingmerken kunnen stellen aan leveranciers. Zo kunnen ze het gesprek starten over vrijheid van vereniging en arbeidsomstandigheden in de fabriek.

Gang in een modern winkelcentrum met diverse kledingwinkels. Illustratie bij IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel. © Shutterstock

De vragenlijst heeft vier verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over sociale dialoog en vakvereniging. Bedrijven kunnen zelf bepalen welke de meest geschikte vragen zijn om uit te vinden hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer. De vragenlijst is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

Vrijheid van vereniging

Vakbondsvrijheid is een van de negen thema’s in het convenant. Zowel vrijheid van vereniging als gezamenlijk onderhandelen zijn fundamentele mensenrechten. Met deze rechten kunnen werknemers in fabrieken samen het gesprek aan met hun werkgevers over werkomstandigheden. Helaas zijn deze rechten in veel landen geen gemeengoed. De vragenlijst is ontwikkeld naar aanleiding van een bijeenkomst over vakvereniging vanuit het convenant vorig jaar.