Handreiking ondersteunt bedrijven op weg naar leefbaar loon

Het inititiatief TruStone heeft een handreiking uitgebracht om bedrijven te helpen om bij te dragen aan een leefbaar loon voor arbeiders in de natuursteenketen. De handreiking is voor iedereen te raadplegen.

Een man snijdt een zwarte vulkanische steen met een waterstraalsnijmachine, Bali, Indonesië © Shutterstock / Sanatana

De handreiking gaat onder meer in op de verschillen tussen een leefbaar loon en een minimum loon en biedt met een stappenplan handvatten hoe dit onderwerp concreet in te vullen. De handreiking is een eerste stap. Verdere kennisopbouw is nodig om bedrijven in specifieke situaties te helpen bij het nemen van beslissingen rond verloning.

In de OESO-richtlijnen is een aanbeveling opgenomen over het betalen van een loon dat ten minste voldoende is om in de basale levensbehoeften van de werknemers en hun gezinnen te voorzien. Dit is ook vastgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en bevestigd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Met de handreiking kunnen bedrijven in de sector aan de slag om hieraan bij te dragen.

Eerder bracht het convenant een handreiking uit om de toeleveringsketen in kaart te brengen vanaf de steengroeven tot aan de verkooppunten. Deze handreiking is beschikbaar voor deelnemende bedrijven. Alle openbare documenten staan op de pagina Publicaties van het convenant.

Download de handreiking