Lokale betrokkenheid via wereldwijde samenwerking

Het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen heeft zijn eerste engagement casus afgesloten rond een multinationale mijnbouwonderneming en haar activiteiten in Peru. De resultaten, inzichten, geleerde lessen en aanbevelingen zijn nu beschikbaar. De betrokken partijen willen investeerders, ngo's, vakbonden en overheden inspireren om samen te werken en toegevoegde waarde te creëren in toeleveringsketens.

Mijnwerker in de mijn Mijnwerker in de mijn | © Shutterstock / Peruphotart

In deze mijnbouwcase werkten Nederlandse pensioenfondsen, Oxfam Novib, CNV Internationaal en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen van eind 2019 tot december 2021. Zij wilden belangrijke mensenrechtenkwesties in de investeringsketen van pensioenfondsen aanpakken, leren, betrokkenheid verbeteren en impact bereiken door de kennis, expertise en netwerken van de verschillende stakeholders te bundelen. Hoewel tijdrovend, is deze samenwerking de sleutel gebleken tot het behalen van resultaten.

Lees het Engelstalige rapport over het hele engagement van gezamenlijke kennisontwikkeling, via bijeenkomsten en dialoog, tot de definitieve bevindingen en aanbevelingen voor de volgende stappen. Er is ook een Nederlandstalige samenvatting en een Spaanstalige versie van het rapport.