Terugblik webinar Kinderrechten

Recent vond de tweede sessie plaats in de serie webinars over de IMVO-themakaders van het verzekeringsconvenant, dit keer over het thema Kinderrechten. Het is een product van alle convenantspartijen van de verzekeringssector.

Houtbewerking door jongens © Shutterstock
In de sessie voorgezeten door Boy Slijp (Verbond van Verzekeraars), is het raamwerk dat speciaal ontworpen is voor verzekeraars verder toegelicht door Josje Beukema (Save the Children), Frederike Rijkse en Babs Dijkshoorn (NN Group). De aanwezigen kregen een toelichting op de relevantie van kinderrechten voor verzekeraars. Het themakader concretiseert hoe kinderrechten geïntegreerd kunnen worden in de activiteiten van beleggers. NN Group lichtte haar ESG beleid toe als voorbeeld. De OESO-richtlijnen pleiten voor het doorlopen van een due diligence proces om de ESG-risico’s te beheersen in de beleggingsportefeuille. Kinderrechten dienen hierin te worden meegenomen. Verzekeraars die hierop actie willen ondernemen kunnen denken aan diverse activiteiten zoals stemmen, het voeren van engagement, impact beleggen of in- of uitsluiting.

Terugzien

Om meer te weten te komen over de implementatie van due diligence in het kader van Kinderrechten, kunt u het webinar terugzien. Ook komen hierin enkele vragen terug die door zijn gesteld zijn, zoals:

  • Welke data over kinderrechten wordt er gevraagd door NN Group om een goede rating van een bedrijf te kunnen doen?
  • Zijn er concrete voorbeelden van microfinance projecten opgestart gericht op leefbaar loon?
  • Wat zijn de grootste bottlenecks in engagement activiteiten rondom kinderrechten?

Het themakader kinderrechten vindt u hier. Ook maken wij u attent op de NGO-expertiselijst, waarvan u gebruik kunt maken om informatie rondom een thema in te winnen.