Supermarkten maken leefbaar loon-gat in bananenketen inzichtelijk

Diverse Nederlandse supermarkten, aangesloten bij CBL, hebben het afgelopen jaar gewerkt aan het inzichtelijk maken van het leefbaar loon-gat op bananenplantages. In oktober 2019 hebben zij binnen het internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen het ‘Leefbaar loon bananen-commitment’ ondertekend. Dit deden zij samen met IDH, The Sustainable Trade Initiative.

Nederlandse supermarkten streven naar leefbaar loon in de bananensector © the sustainable trade initiative

Inmiddels is zo’n 42 procent van de totale inkoop aan bananen door Nederlandse supermarkten in kaart gebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat het verschil tussen het huidige en het leefbaar loon, het zogenoemde leefbaar loon-gat negen procent is. Het streven is om in 2025 het leefbaar loon-gat met minimaal 75 procent te dichten.

De Nederlandse supermarkten zetten zich de komende tijd in om verder inzicht te krijgen in het leefbaar loon-gat voor hun volledige assortiment. Ook worden de opgedane resultaten geanalyseerd en worden waar nodig oplossingen samen met ketenpartijen en overige convenantspartijen uitgerold om het gat te dichten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Leefbaar Loon Bananenproject? Neem dan een kijkje op de website van The Sustainable Trade Initiative of de website van CBL.