Specerijenvereniging traint leden in IMVO

Op 11 maart bezochten de meeste Nederlandse specerijenbedrijven de eerste training over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO).

Specerijenvereniging traint leden in IMVO © KNSV
Centraal stond de handleiding IMVO due diligence (risicomanagement) die via de website van de Specerijenvereniging beschikbaar is.

Op verschillende bijeenkomsten werden de leden het afgelopen jaar geïnformeerd over het IMVO convenant voedingsmiddelen, sinds hun deelname hieraan in de zomer van vorig jaar. Deze keer begonnen zij hier zelf aan te werken. Ruim twintig specerijenbedrijven reisden daarvoor af naar Polak Koninklijke Specerijenmaalderij in Steenwijk. Marianne van Keep, directeur Duurzaamheid bij Verstegen, schetste de context. Daarna begeleidde Victor de Lange van duurzaamheidsadviesbureau CREM de deelnemers door het deel van de website dat hij heeft ontwikkeld.

Uit een evaluatie onder de leden na afloop van deze training bleek een ruim aantal leden bereid tijd te investeren om verder te werken aan deze ontwikkeling. Henri de Haan, secretaris van de KNSV: “Als we dit goed doen, gaat dit veel meer betekenen dan het afvinken van een checklist. We staan aan het begin van een ontwikkeling waarbij de focus van management en kwaliteitsmanagers zich uitbreidt van productieprocessen naar onder andere sociale aspecten die het gevolg zijn van het handelen van het bedrijf. Deelnemende bedrijven hebben nu de mogelijkheid de standaarden daarvoor te bepalen”.

Daarnaast zijn enkele specerijenbedrijven begonnen om met deskundige NGO’s de problemen en mogelijke maatregelen in kaart te brengen van kinderarbeid in specifieke regio’s.