Partnersessie OECD Forum over verantwoorde grondstofwinning en een eerlijke energietransitie

Op 2 tot 6 mei 2022 vindt de 15e editie van het OECD Forum on Responsible Mineral Supply Chains plaats. CNV Internationaal en andere leden van het Internationaal MVO-convenant voor de Metaalsector organiseren tijdens het congres een officiële partnersessie. Dit side event biedt de mogelijkheid om meer te weten te komen over een multi-stakeholderbenadering om de verborgen risico's van de wereldwijde energietransitie in belangrijke mijnbouwketens te identificeren en te beperken.

OECD Forum © OECD Forum
Met de wereldwijde energietransitie en de exponentiële toename van de vraag naar alternatieve energiebronnen, worden kolenmijnen wereldwijd gesloten en verschuiven de ketens naar de winning van metalen en mineralen. Dit verandert het 'landschap' van herkomstlanden drastisch en veroorzaakt nieuwe, vaak verborgen, due diligence-risico's die niet kunnen worden geïdentificeerd met traditionele due diligence-maatregelen. Om een rechtvaardige en duurzame transitie voor iedereen te garanderen, moeten belanghebbenden hun due diligence-praktijken op een andere manier benaderen, met name met betrekking tot de lokale gemeenschappen en mijnwerkers aan het begin van de ketens. Deze mensen worden vaak over het hoofd gezien in de energietransitieplannen.

Multi-stakeholderbenadering

Tijdens dit interactieve webinar op 4 mei worden een aantal unieke multi-stakeholderbenaderingen gepresenteerd door verschillende leden van het Internationaal MVO-convenant voor de Metaalsector. Verschillende partijen uit het convenant en experts uit zowel Europa als Latijns-Amerika zullen hun perspectieven, ervaringen, best practices en geleerde lessen delen over het identificeren en beperken van de risico's in de ketens. Daarnaast zullen verschillende scenario's over de gevolgen van de wereldwijde energietransitie worden besproken, met een focus op de verborgen risico's voor mijnwerkers, hun lokale gemeenschappen en hoe deze adequaat kunnen worden aangepakt.

Praktische informatie

Enabling a Just Transition: A multi-stakeholder approach to identifying and mitigating the hidden risks of the global energy transition in key mining supply chains
Datum: woensdag 4 mei 2022
Tijd: 16:00 – 17:30 CET
Locatie: online

Inschrijven

Schrijf je hier in

Na registratie ontvang je automatisch een update over het programma en de sprekers. De link om het webinar bij te wonen wordt uiterlijk 2 mei gedeeld.