Risicoanalyse Turkije brengt nieuwe inzichten voor dialoog tussen importeur en leverancier

De maatschappelijke organisaties van het Initiatief TruStone hebben een rapport uitgebracht over de risico’s in de fabrieken en groeves waar natuursteen wordt verwerkt en gedolven in Turkije.

Marmergroeve in Italië © Adobestock/Pavel

Een onafhankelijke onderzoeker analyseerde 21 groeves in verschillende Turkse regio’s waar TruStone-bedrijven materialen vandaan halen. De analyse geeft een goed beeld van voornamelijk de situatie waarin arbeiders in de groeves werken. In heel wat groeves werken arbeiders onvoldoende veilig. De onderzoeker kaart ook het gebrek aan vakbondsvrijheid aan: weinig arbeiders zijn aangesloten bij een vakbond en werkgevers zijn vaak geen voorstander van vakbonden, waardoor arbeiders afgeschrikt worden van lidmaatschap. Gelukkig zijn er ook fabrieken en groeves die arbeiders voorzien van een correct loon en de nodige voorzieningen hebben getroffen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

De bedrijven hebben met dit rapport een beter beeld gekregen van de situatie van arbeiders in de Turkse natuursteensector. De analyse vormt een goede basis voor een dialoog over maatschappelijk verantwoord ondernemen met hun leveranciers. De maatschappelijke organisaties bekijken met bedrijven en lokale organisaties of er een collectief TruStone-project kan worden opgezet om een gezamenlijke aanpak van risico’s mogelijk te maken.

De risicoanalyse is uitsluitend beschikbaar voor TruStrone-leden.