Webinar verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD

Onlangs organiseerde de SER met de Raad voor de Jaarverslaggeving een webinar over waarom verplichte duurzaamheidsrapportage relevant is voor alle ondernemingen. Het webinar is nu terug te zien, evenals de presentatie en de gestelde vragen en antwoorden.

CSRD IMVO © Shutterstock

De Europese Commissie publiceerde in 2021 een voorstel voor een EU-richtlijn duurzaamheidsrapportages: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Naar verwachting wordt deze op korte termijn definitief. De CSRD verplicht duizenden ondernemingen tot duurzaamheidsrapportage. Aan de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) is verzocht om European Sustainability Reporting Standards (ESRS) te ontwikkelen, waarvan de eerste voorstellen onlangs zijn gepubliceerd. Deze toekomstige regelgeving zal naar verwachting grote effecten hebben op vele ondernemingen.

Simon Braaksma (Philips), Eva Eijkelenboom (VNO-NCW | MKB-Nederland; Erasmus School of Law), Gerard van Santen (Ernst & Young; Raad voor de Jaarverslaggeving) en Alexandra van Selm (SER; EFRAG) gingen onder leiding van Fleur Meerman (SER) in op de CSRD en de ESRS vanuit verschillende perspectieven en gebruikers. Tijdens het webinar werden ook tips gedeeld over het vinden van de juiste informatie en het opzetten van een duurzaamheidsrapportage.

Download presentatieslides

Download vragen & antwoorden

 

 

Verdieping ESRS

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) organiseerde samen met EFRAG op woensdag 15 juni 2022 het Nederlandse outreach event over de EFRAG-voorstellen rond ESRS. De sprekers zijn deskundigen vanuit zowel de RJ als EFRAG met een Nederlandse achtergrond en/of ervaring. De presentaties en discussies waren (net als de voorgestelde ESRS) Engelstalig. Kijk hier naar de opnames en de presentaties.