Nieuws
Het Internationaal MVO-convenant voor de Voedingsmiddelensector start met een eigen Local Expert Network. Professionals over de hele wereld worden opgeleid tot lokale risicobeoordelingsexperts op het gebied van mensenrechten voor de agrofoodsector. Door het samenbrengen van experts in een netwerk, kunnen bedrijven eenvoudig gebruikmaken van lokale kennis en meer zicht krijgen op hun internationale ketens. Zo kunnen bedrijven werk maken van Human Rights Due Diligence (HRDD), ofwel gepaste zorgvuldigheid met betrekking tot rechten van werknemers in hun productieketens.
Diverse Nederlandse supermarkten hebben in 2019 het ‘Leefbaar Loon Bananen-commitment’ ondertekend. Doel van het project is zorgen dat arbeiders op bananenplantages een leefbaar loon krijgen. In het recent gepubliceerde rapport van branchevereniging CBL en IDH, The Sustainable Trade Initiative’ staat te lezen dat het gemiddelde leefbaar loon-gat in het tweede jaar 10,7 procent was.
In januari 2022 hebben 8 deelnemers uit de achterban van FNLI en KNSV de eerste Nevi-training inkoop en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) met succes afgerond. Deze training is samen met het Internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen georganiseerd. Op 12 april 2022 wordt de tweede editie van deze training georganiseerd. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.
De partijen binnen het Convenant Voedingsmiddelen roepen bedrijven in de voedingsmiddelensector op tot actie. De uitkomsten van de jaarlijkse monitoring laten zien dat steeds meer bedrijven in de sector het belang van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschrijven. Tegelijkertijd zijn bedrijven nog onvoldoende voorbereid op toekomstige wetgeving en staan zij voor grote uitdagingen. Zo hebben bedrijven wel beter zicht op leveranciers en grondstoffen vergeleken met het voorgaande jaar, maar kunnen risico’s in de keten voorbij de eerste leverancier vaak nog niet worden achterhaald. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2020-2021.
Studenten International Food & Agribusiness (IFA) van de HAS Hogeschool hebben een due diligence ketenanalyse uitgevoerd voor leden van branchevereniging FNLI. Zij hebben hiervoor de toeleveringsketens en gerelateerde duurzaamheidsrisico's in kaart gebracht. Tijdens een webinar presenteren de studenten hun bevindingen én aanbevelingen voor bedrijven.
Italië is het op twee na grootste exportland van tomaten. Uit verschillende onderzoeken en risicoanalyses kwam naar voren dat Italië een zogeheten ‘hoog-risicoketen’ is als het gaat om de schending van mensenrechten, specifiek in de ingeblikte tomatenhandel. Reden voor vakbond FNV en branchevereniging CBL om een onafhankelijk onderzoek te starten via een human rights impact assessment.
Het internationaal MVO-Convenant Voedingsmiddelen heeft een nieuwe self-assessment tool gelanceerd. De online tool helpt bedrijven om inzicht te krijgen in hun vorderingen op het gebied van due diligence. Met de aanbevelingen en het bijbehorende ondersteuningsmateriaal kunnen verbeteringen worden doorgevoerd in het due diligence proces.
Ben je geïnteresseerd in het thema mensenrechten in de voedingsmiddelensector? Of werkzaam bij een voedingsmiddelenbedrijf of maatschappelijke organisatie? Dan is de webinar-reeks ‘Human Rights Due Diligence and Risk management’ iets voor jou!
Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces, is verkozen tot MVO-manager van het jaar.