Nieuws

Convenant Voedingsmiddelen start Local Expert Network

19-05-2022

Het Internationaal MVO-convenant voor de Voedingsmiddelensector start met een eigen Local Expert Network. Professionals over de hele wereld worden opgeleid tot lokale risicobeoordelingsexperts op het gebied van mensenrechten voor de agrofoodsector. Door het samenbrengen van experts in een netwerk, kunnen bedrijven eenvoudig gebruikmaken van lokale kennis en meer zicht krijgen op hun internationale ketens. Zo kunnen bedrijven werk maken van Human Rights Due Diligence (HRDD), ofwel gepaste zorgvuldigheid met betrekking tot rechten van werknemers in hun productieketens.

Tweede jaar Leefbaar Loon Bananen-commitment maakt loongat van 10,7 procent inzichtelijk

05-04-2022

Diverse Nederlandse supermarkten hebben in 2019 het ‘Leefbaar Loon Bananen-commitment’ ondertekend. Doel van het project is zorgen dat arbeiders op bananenplantages een leefbaar loon krijgen. In het recent gepubliceerde rapport van branchevereniging CBL en IDH, The Sustainable Trade Initiative’ staat te lezen dat het gemiddelde leefbaar loon-gat in het tweede jaar 10,7 procent was.

Convenant Voedingsmiddelen en Nevi organiseren succesvolle eerste training IMVO en inkoop

18-02-2022

In januari 2022 hebben 8 deelnemers uit de achterban van FNLI en KNSV de eerste Nevi-training inkoop en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) met succes afgerond. Deze training is samen met het Internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen georganiseerd. Op 12 april 2022 wordt de tweede editie van deze training georganiseerd. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

Convenant Voedingsmiddelen roept op tot actie

03-02-2022

De partijen binnen het Convenant Voedingsmiddelen roepen bedrijven in de voedingsmiddelensector op tot actie. De uitkomsten van de jaarlijkse monitoring laten zien dat steeds meer bedrijven in de sector het belang van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschrijven. Tegelijkertijd zijn bedrijven nog onvoldoende voorbereid op toekomstige wetgeving en staan zij voor grote uitdagingen. Zo hebben bedrijven wel beter zicht op leveranciers en grondstoffen vergeleken met het voorgaande jaar, maar kunnen risico’s in de keten voorbij de eerste leverancier vaak nog niet worden achterhaald. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2020-2021.

Webinar: Studenten HAS Hogeschool presenteren due diligence analyse voor de voedingsmiddelensector

27-01-2022

Studenten International Food & Agribusiness (IFA) van de HAS Hogeschool hebben een due diligence ketenanalyse uitgevoerd voor leden van branchevereniging FNLI. Zij hebben hiervoor de toeleveringsketens en gerelateerde duurzaamheidsrisico's in kaart gebracht. Tijdens een webinar presenteren de studenten hun bevindingen én aanbevelingen voor bedrijven.

FNV en CBL willen arbeidsomstandigheden in Italiaanse tomatenketen verbeteren

14-01-2022

Italië is het op twee na grootste exportland van tomaten. Uit verschillende onderzoeken en risicoanalyses kwam naar voren dat Italië een zogeheten ‘hoog-risicoketen’ is als het gaat om de schending van mensenrechten, specifiek in de ingeblikte tomatenhandel. Reden voor vakbond FNV en branchevereniging CBL om een onafhankelijk onderzoek te starten via een human rights impact assessment.

Nieuwe online tool helpt bedrijven in voedingsmiddelensector met due diligence

16-12-2021

Het internationaal MVO-Convenant Voedingsmiddelen heeft een nieuwe self-assessment tool gelanceerd. De online tool helpt bedrijven om inzicht te krijgen in hun vorderingen op het gebied van due diligence. Met de aanbevelingen en het bijbehorende ondersteuningsmateriaal kunnen verbeteringen worden doorgevoerd in het due diligence proces.

Webinar-reeks mensenrechten en due diligence in de voedingsmiddelensector

03-12-2021

Ben je geïnteresseerd in het thema mensenrechten in de voedingsmiddelensector? Of werkzaam bij een voedingsmiddelenbedrijf of maatschappelijke organisatie? Dan is de webinar-reeks ‘Human Rights Due Diligence and Risk management’ iets voor jou!

Marianne van Keep MVO-manager van het jaar

15-11-2021

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces, is verkozen tot MVO-manager van het jaar.

Training: internationaal MVO en inkoop in de voedingsmiddelensector

19-10-2021

Het Internationaal MVO-Convenant Voedingsmiddelen presenteert in samenwerking met de maatschappelijke programma’s van Nevi, het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management, een training over internationaal MVO en inkoop voor de voedingsmiddelensector.