FNV en CBL willen arbeidsomstandigheden in Italiaanse tomatenketen verbeteren

Italië is het op twee na grootste exportland van tomaten. Uit verschillende onderzoeken en risicoanalyses kwam naar voren dat Italië een zogeheten ‘hoog-risicoketen’ is als het gaat om de schending van mensenrechten, specifiek in de ingeblikte tomatenhandel. Reden voor vakbond FNV en branchevereniging CBL om een onafhankelijk onderzoek te starten via een human rights impact assessment.

Tomaten Tomaten | © SER

Nederlandse supermarkten en A-merkleveranciers nemen gezamenlijk 4,8 procent van de totale Italiaanse ingeblikte tomatenexport af. Het onderzoek bevestigt risico’s op het gebied van de schending van mensenrechten, zoals uitbuiting en illegale arbeid. Vaak zijn arbeidsmigranten daarvan het slachtoffer. Het is noodzakelijk dat alle betrokkenen (ketenpartijen, maatschappelijke organisaties, vakbonden en overheden) de risico’s erkennen en daar hun acties op afstemmen. Transparantie in de keten is daarbij een voorwaarde.

Het uitgevoerde onderzoek wordt ondersteund door andere partners in het IMVO-convenant Voedingsmiddelen. In het onderzoek staan aanbevelingen om verbeteringen door te voeren. De komende tijd wordt onderzocht op welke manier het convenant partijen hierbij kan helpen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van CBL of FNV.