Tweede jaar Leefbaar Loon Bananen-commitment maakt loongat van 10,7 procent inzichtelijk

Diverse Nederlandse supermarkten hebben in 2019 het ‘Leefbaar Loon Bananen-commitment’ ondertekend. Doel van het project is zorgen dat arbeiders op bananenplantages een leefbaar loon krijgen. In het recent gepubliceerde rapport van branchevereniging CBL en IDH, The Sustainable Trade Initiative’ staat te lezen dat het gemiddelde leefbaar loon-gat in het tweede jaar 10,7 procent was.

Nederlandse supermarkten streven naar leefbaar loon in de bananensector © the sustainable trade initiative

Een jaar eerder was het gemiddelde leefbaar loon-gat 9 procent. Deze stijging is mede ingegeven doordat in het tweede jaar van het project substantieel meer bananenplantages meededen (217 in 2020 tegenover 117 in 2019). Hiermee werd het doel om voor minimaal 66 procent van het assortiment een leefbaar loon-gat inzichtelijk te krijgen, ruim behaald. Tegelijkertijd blijkt hieruit ook het belang om het leefbaar loon-gat voor het totale assortiment in kaart te brengen, zodat voor alle bananen in Nederlandse supermarkten stappen kunnen worden ondernomen.

Meer weten?

Het onderzoeksrapport en meer informatie over het Leefbaar Loon Bananen-commitment zijn te vinden op de website van The Sustainable Trade Initiative.