Deelnemers Local Expert Network volgen training in Thailand

Partijen van het Convenant Voedingsmiddelen hebben in Bangkok, Thailand een groep deskundigen getraind op het gebied van Human Rights Due Diligence. De training werd uitgevoerd door CNV Internationaal en Global March Against Child Labour ten behoeve van het Local Expert Network.

Training convenant Voedingsmiddelen

© CNV Internationaal / Global March

De intensieve maar praktische training werd gevolgd door deelnemers uit verschillende Aziatische landen. Deze lokale experts zijn al werkzaam bij bedrijven, NGO’s en vakbonden en hebben kennis van de voedingsmiddelensector. Gedurende twee dagen werden de deelnemers uitgedaagd hun vaardigheden op het gebied van risicobeoordeling toe te passen op casussen over grondstoffen die vaak geïmporteerd worden vanuit deze regio, waaronder: rietsuiker, kokos en koffie.

Schendingen van mensenrechten, zoals kinderarbeid en buitensporig lange werktijden tegen te lage lonen, komen helaas nog steeds voor in de voedingsmiddelensector. Zowel maatschappelijke organisaties als bedrijven waren gemotiveerd om meer te leren over due diligence in de toeleveringsketens van voedingsmiddelen, zodat zij kunnen helpen om deze risico’s te voorkomen, identificeren en beperken.

Training convenant Voedingsmiddelen

© CNV Internationaal / Global March

“De reden voor mijn deelname was om beter in staat te zijn om situaties en risico’s te herkennen. We willen “human rights” onderdeel maken van onze leveranciersbeoordeling en meenemen tijdens onze audits. De situatie is echter niet altijd zwart wit. Het gaat erom hoe je signalen herkent en hoe je er vervolgens mee omgaat.''
- deelnemer Evert-Jan Verschuren, Sustainable program manager Verstegen Spices, & bestuurslid Sustainable Spice Initiative voor Indonesië.

De deelnemers zijn door het volgen van deze training onderdeel geworden van het Local Expert Network. Door het samenbrengen van experts in een netwerk, kunnen Nederlandse (en Europese) bedrijven eenvoudig gebruikmaken van lokale kennis en meer zicht krijgen op hun internationale ketens.

Training convenant Voedingsmiddelen

© CNV Internationaal / Global March

De volgende training zal plaatsvinden in september, in Ghana (Greater Accra Region). Kijk voor meer informatie over het Local Expert Network op deze pagina.