Nieuw framework wijst kledingbedrijven de weg naar verantwoord inkopen

Ruim een jaar hebben vertegenwoordigers van het voormalige Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) hard gewerkt samen met Ethical Trading Initiative, Fair Wear Foundation en het Duitse Partnerschap voor Duurzame Textiel om verantwoorde inkooppraktijken te definiëren. Dit heeft geleid tot een ‘Common Purchasing Practices Framework’. Inkooppraktijken zijn een belangrijke factor voor positieve impact bij productielocaties.

Bedrijven kledingconvenant zetten stap voorwaarts  in maatschappelijk verantwoord ondernemen © G.M.B. Akash / ANP
Tijdens het proces om te komen tot The Common Framework for Responsible Purchasing Practices deelden vakbonden, ngo’s, leveranciers, merken en vele anderen hun visie op verantwoorde inkooppraktijken. Het kader speelt een rol bij de onderhandelingen over een nieuw sectoraal akkoord over verantwoorde kleding en textiel.

Kledingmerken moeten er nu voor zorgen dat ze hun praktijken gaan afstemmen op dit raamwerk. Om die reden is er vanaf september een 'Learning and Implementation Community' opgericht, een peer-learningomgeving voor bedrijven om praktische verbeteringen in inkooppraktijken te ondersteunen. Daarnaast is er een uitgebreid overzicht beschikbaar van trainingen die bedrijven kunnen volgen.

Voor meer informatie, bezoek deze website.