Het aantal kleding- en textielbedrijven dat de Transparency Pledge onderschrijft, neemt opnieuw toe.
De onafhankelijke klachten- en geschillencommissie van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel heeft haar eerste uitspraak gedaan over een ingediende klacht. Het betreft een klacht van ngo Arisa over kledingbedrijf C&A.
De partijen in het internationale MVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel roepen bedrijven opnieuw op invulling te geven aan hun internationale maatschappelijke verantwoordelijkheid tijdens de coronacrisis. Uitgangspunten zijn de bescherming van het inkomen van werknemers in de kleding- en textielsector, het waarborgen van hun veiligheid en gezondheid en het toekomstbestendig maken van de keten.
Het aandeel duurzamere grondstoffen neemt opnieuw toe bij de kleding- en textielbedrijven die zijn aangesloten bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. In 2017 was 16 procent van de grondstoffen duurzamer, in 2018 28 procent en in 2019 is dit opgelopen tot 38 procent. De aangesloten bedrijven zetten hiermee weer een stap naar een duurzamere keten.
Met de ondertekening van het convenant committeert het bedrijf om verbeteringen door te voeren in haar supply chain en zich jaarlijks te laten beoordelen door het secretariaat.
Kleding- en textielbedrijven kunnen het gebruik van water, energie en schadelijke chemicaliën fors terugdringen met het ‘Wet Processing Guidebook’. Dit handboek is opgesteld door Solidaridad in samenwerking met het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Het geeft bedrijven praktische handvatten hoe de zogenoemde natte processen, waaronder het kleuren, printen en behandelen van textiel, in kaart te brengen en hun impact op het milieu aanzienlijk te verminderen.
Met de ondertekening van het Convenant zal het bedrijf zich inzetten voor duurzamere producten en productieketen.
Pierre Hupperts, voorzitter van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn onvermoeibare inzet voor internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Afgelopen vrijdag ontving hij de Koninklijke onderscheiding uit handen van de Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten.
Van 2016 tot 2019 is het aantal unieke productielocaties dat bedrijven publiceren binnen het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT), meer dan verdubbeld van 2.800 naar 6.000. De locaties zijn te vinden op de Open Apparel Registry (OAR): een wereldwijde database van textielproductielocaties. Het groeiend aantal productielocaties van CKT-bedrijven in de OAR toont hun voortdurende inspanningen aan om de transparantie in de keten te vergroten.