Nieuws
De partijen van het IMVO-convenant voor de Metaalsector kijken terug op een productief jaar. Het vertrouwen tussen de partijen werd versterkt. Dit resulteerde in actieve nieuwe samenwerkingen op thema’s zoals gezondheid en veiligheid in mijnen en de risico’s op kinderarbeid bij recycling van metalen. Daarnaast nam dankzij trainingen de kennis over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) bij bedrijven toe. Dit alles staat te lezen in de vierde jaarrapportage (2022-2023).
Na een succesvolle eerste editie van de Due Diligence Roadshow krijgt deze praktische training voor bedrijven een vervolg. Werkt jouw bedrijf met grondstoffen in de ketens en wil je deze ketens verduurzamen? Tijdens deze training leer je samen met vakgenoten welke stappen je kunt nemen om risico’s vroegtijdig te signaleren. De tweedaagse training vindt plaats op diverse locaties in het land.
Werk jij in de metaalsector en wil je aan de slag met internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)? Het IMVO-convenant voor de Metaalsector organiseert een praktische tweedaagse due diligence training op 29 maart en 5 april. Samen met vakgenoten leer je welke stappen je kunt nemen om risico’s vroegtijdig te signaleren en jouw keten te verduurzamen.
Metaalgroothandel MCB heeft het IMVO-convenant voor de Metaalsector ondertekend. Door deelname aan het convenant wil het bedrijf de acties die het al onderneemt om de impact op het milieu te verminderen verder professionaliseren. MCB is de eerste metaalgroothandel die zich aansluit bij het convenant, nadat metaalverwerkers en -recyclers dat al eerder deden. Hiermee wordt een volgende stap gezet in het realiseren van een verantwoorde metaalketen.
Het IMVO-convenant voor de metaalsector start een collectief project om schendingen van arbeidsrechten en risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid aan te pakken in de mijnbouw in Bolivia en Peru. Projectleider CNV Internationaal werkt hierin samen met Tata Steel Nederland en Wuppermann Staal Nederland. Het project heeft een looptijd van twee jaar.
Tegen welke uitdagingen lopen metaalbedrijven in de praktijk aan bij de toepassing van due diligence? Hoe kan samenwerking de proactiviteit van bedrijven en de impact in de keten vergroten? En op welke acties wordt ingezet in jaar vier van het convenant? Deze vragen en meer stonden centraal tijdens de algemene ledenvergadering van het Metaalconvenant. De dag werd afgesloten met een rondleiding over het terrein van Tata Steel in IJmuiden.
Partijen van het Internationaal MVO-convenant voor de Metaalsector kijken terug op een uitdagend jaar. Internationale ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen hadden een grote impact op de sector. De urgentie voor het realiseren van een verantwoorde metaalketen leeft bij de partijen in het convenant, zoals blijkt uit de jaarrapportage 2021-2022.
Hoe werk je samen op het gebied van due diligence in de metaalsector? En welke uitdagingen en kansen brengt dit met zich mee? Tijdens een werkbezoek bij de A&M Groep (A&M Recycling / In2Waste Solutions) gingen de partijen van het Metaalconvenant hierover met elkaar in gesprek.
Op 2 tot 6 mei 2022 vindt de 15e editie van het OECD Forum on Responsible Mineral Supply Chains plaats. CNV Internationaal en andere leden van het Internationaal MVO-convenant voor de Metaalsector organiseren tijdens het congres een officiële partnersessie. Dit side event biedt de mogelijkheid om meer te weten te komen over een multi-stakeholderbenadering om de verborgen risico's van de wereldwijde energietransitie in belangrijke mijnbouwketens te identificeren en te beperken.