Nieuws
Zonne- en windenergiebedrijven, brancheorganisaties, de Nederlandse overheid, kennisinstituten, ngo’s en vakbonden gaan zich gezamenlijk inzetten voor verduurzaming van internationale ketens. De partijen hebben afspraken gemaakt op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) in het nieuwe IMVO-convenant voor de Hernieuwbare Energiesector, dat vandaag werd ondertekend. Doel van het convenant is om door samenwerking risico’s op het gebied van mensenrechtenschendingen en milieuschade gezamenlijk aan te pakken en te voorkomen.
Met de klimaatcrisis, stijgende energieprijzen en toenemende geopolitieke spanningen, wordt de energietransitie steeds belangrijker. In de toeleveringsketen van de hernieuwbare energiesector (zon en wind) bestaan echter risico’s op negatieve effecten voor mens en milieu die niet genegeerd kunnen worden. De SER en het Danish Institute for Human Rights organiseerden op 7 september een webinar over dit onderwerp.
De deelnemers aan de onderhandelingen voor een Internationaal MVO-convenant Hernieuwbare Energie waren aanwezig op het Renewable UK 2021-congres in Londen. Tijdens een side-event, georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk, werd met bedrijven in de sector gesproken over mensenrechten en de milieueffecten binnen de ketens.
Op 29 en 30 september vindt de door RenewableUK georganiseerde conferentie Global Offshore Wind plaats in Londen. De partijen die betrokken zijn bij het proces voor een internationaal MVO-convenant voor de hernieuwbare energiesector organiseren een side event in samenwerking met de Nederlandse ambassade.
De zonnesector heeft zich aangesloten bij het proces voor de ontwikkeling van een internationaal MVO-convenant voor de sector hernieuwbare energie. Holland Solar en Vereniging Eigen Huis zijn nu officiële deelnemers. Voorheen bestond het initiatief vooral uit organisaties die actief zijn in de windenergiesector.