Nieuws

Duurzame transitie voedselsysteem nodig om impact op mens, dier en milieu te verminderen

30-09-2022

Het IMVO-convenant voor de Verzekeringssector publiceerde onlangs een update van het themakader Dierenwelzijn. Nienke van der Veen van World Animal Protection gaat aan de hand van drie vragen in op het belang van dierenwelzijn en pleit voor een bredere blik op de huidige stikstofcrisis.

Sociale risico’s energietransitie

20-09-2022

Verzekeraars zijn actief bezig met de energietransitie. De winning van de grondstoffen die hiervoor nodig zijn, gaat echter gepaard met verschillende sociale en milieuproblemen. Het IMVO-convenant voor de verzekeringssector organiseerde onlangs een kennissessie over de sociale ESG-risico’s, die nu is terug te kijken.

Tool ‘Herstel en verhaal binnen verantwoord beleggen’

22-08-2022

Het internationaal MVO-convenant voor de verzekeringssector heeft een tool uitgebracht over ‘herstel en verhaal’, stap 6 van het due diligence-proces. De tool gaat in op wat verzekeraars kunnen doen om toegang tot herstel en verhaal voor benadeelden te bevorderen, wanneer bedrijven waarin zij beleggen negatieve impact hebben veroorzaakt of daaraan hebben bijgedragen.

Leeswijzer voor handreikingen transparantie

02-08-2022

Het internationaal MVO-convenant voor de verzekeringssector heeft verschillende handreikingen uitgebracht over transparantie. Deze zijn nu samengevat in een compacte leeswijzer.

Transparant zijn doe je zo maar niet

18-07-2022

Hoe rapporteer je als bedrijf over je due diligence-proces? In welke mate biedt je transparantie? Welke dilemma’s kom je tegen? Deze vragen stonden centraal in een productsessie over transparantie die het convenant onlangs organiseerde. Onder leiding van Kees Vendrik (voorzitter van het convenant), gingen Bram Joanknecht (Oxfam Novib), Madelon Moorlag (Klaverblad) en Ronald Vermeulen (Achmea) hierover in gesprek. De sessie en de slides zijn terug te kijken.

Europese wetgeving in relatie tot internationaal MVO-convenant Verzekeringssector

06-07-2022

Er is Europese en Nederlandse wetgeving in voorbereiding op het gebied van internationaal MVO, die ook verzekeraars raakt. Onlangs organiseerde de SER hierover een informatiebijeenkomst, die nu is terug te kijken.

Terugblik webinar Biodiversiteit

04-07-2022

We verliezen steeds meer biodiversiteit. Het meten van de biodiversiteitsimpact van beleggingen wordt daarom steeds belangrijker, maar hoe doe je dat? De partijen uit het Internationaal MVO-convenant voor de Verzekeringssector organiseerden een webinar over dit thema.

Transparantie over het ESG-beleid: uitdagingen en kansen uit de praktijk

23-06-2022

Hoe kunnen verzekeraars hun vermogensbeheerders bewegen tot meer transparantie? Op 29 juni gaan Madelon Moorlag (Klaverblad) en Ronald Vermeulen (Achmea) onder leiding van Kees Vendrik (voorzitter Internationaal MVO-convenant Verzekeringssector) in gesprek over het belang én de uitdagingen van transparantie over het ESG-beleid. Daarnaast licht Bram Joanknecht (Oxfam) de belangrijkste punten uit de handreikingen over transparantie toe.

Handreiking ‘Transparantie over screening en monitoring’

20-06-2022

Het internationaal MVO-convenant voor de verzekeringssector heeft een handreiking uitgebracht over transparantie bij screening en monitoring. Het is één van de handreikingen in een serie over transparantie.

Udeke Huiskamp nieuw lid monitoringscommissie verzekeringsconvenant

15-06-2022

Udeke Huiskamp MBA is toegetreden tot de onafhankelijke monitoringscommissie van internationaal MVO-convenant voor de Verzekeringssector.