Bedrijven

Importeurs en verwerkers van natuursteen werken internationaal. Dit brengt risico’s met zich mee: bedrijven weten niet altijd of ergens in hun productie- of toeleveringsketen mensenrechten worden geschonden of milieuschade ontstaat. Bedrijven die deelnemen aan het Initiatief TruStone willen Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Ze zijn zich bewust van deze risico’s en willen deze voorkomen of aanpakken.

Naast voldoen aan wetgeving, betekent IMVO bijdragen aan een eerlijkere wereld door als bedrijf producten te leveren die op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Klanten (waaronder aanbestedende diensten), medewerkers, aandeelhouders en de maatschappij als geheel vragen hier in toenemende mate om. Het levert ook winst op in de eigen keten, omdat er betere afspraken kunnen worden gemaakt met toeleveranciers over een langere periode. Dit draagt bij aan een stabiele bedrijfsvoering en vermindert de kans op risico’s, die kunnen leiden tot reputatieschade.

Collectieve projecten

Het Initiatief TruStone brengt Nederlandse en Vlaamse bedrijven in de natuursteenketen, overheden, vakbonden en maatschappelijke organisaties samen om risico’s in de keten gezamenlijk aan te pakken. Daarvoor zijn afspraken gemaakt in dit convenant dat is getekend door alle relevante partijen in Nederland en Vlaanderen. Door het Initiatief TruStone te ondertekenen, start je samen met andere bedrijven het proces om te voldoen aan de belangrijkste internationaal geldende normen rond discriminatie en gender, kinderarbeid, gedwongen arbeid, leefbaar loon, vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling, gezondheid en veiligheid, landrechten en leefomgeving.

Advies en ondersteuning

Het secretariaat van het convenant is ondergebracht bij de Nederlandse Sociaal-Economische Raad (SER) en beoordeelt in vertrouwelijkheid de rapportages en plannen van aanpak van deelnemende bedrijven om de risico’s in hun toeleveringsketen adresseren. Ook zet het secretariaat gezamenlijke projecten op met deelnemende bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties om verbeteringen in de keten tot stand te brengen.

Nieuwe markten

Het Initiatief TruStone praat met afnemers van natuursteen, zoals gemeenten in binnen- en buitenland, om deelname in TruStone gelijk te stellen aan de certificaten die sommige afnemers verlangen. TruStone gaat verder dan veel van deze certificaten en biedt de deelnemers meer. TruStone werkt ook aan het verscherpen van de inkoopvoorwaarden van Nederlandse en Vlaamse aanbestedende diensten. Het doel hiervan is dat bedrijven die zich inzetten voor IMVO meer kans maken op het winnen van aanbestedingen dan bedrijven die niet zijn aangesloten bij TruStone.

Lees meer:
Initiatief TruStone voor bedrijven in de natuursteensector in Nederland en Vlaanderen (pdf)


Alle aangesloten partijen

Ackermans Natuursteen
Arte logo
logo bauma stone
B&S Natuursteen
BMB logo
Logo Brachot tot Brachot Landscape & Surface Materials
Breti
Bruynzeel keukens
Logo Buddingh Natuursteen
Logo Building Care BV
Logo Bus Natuursteen
Logo Cuperus
logo dekker zevenhuizen
Logo Den Hollandsche
Logo Egbers Stenen
Logo Floor Care
Log graf monumenten
Hafkamp
Logo Harder Natuursteen
Logo Harvas Natuursteen
logo hoogenberg wegerif
logo jetstone
Visser klinkers en kasseien
Keller keukens
Logo Kemie
Logo Kerasom
Kuiters Natuursteen Import
Logo Lavertu
logo maris natuursteen
Marmertafel
Logo Nitesco
NTS logo
Logo Petrumus
Logo Rots Maatwerk
Logo Steenbok natuursteen
Steenwerck
Stone Base
Logo Stoneline
Logo Stone
logo stone consulting
Tuinmaterialen Meynen
logo tuytelaers
Van den ban natuursteen voor infra en waterbouw
Logo Vendix natuursteentegels
VlietBlueStone
Logo Vossen Natuursteen
Weinheimer Natuursteen
Wessels natuursteen & keramiek
logo westvlaams tegelhuis